Acum că am o grămăjoară considerabilă de lemne aranjată pe categorii și lungimi sunt gata să pornesc într-o nouă aventură. Probabil te vei întreba de ce pornesc cu detaliile și nu cu ce mă doare, adică construirea casei. Răspunsul este simplu. Deși peste zece zile sunt dat afară din actuala căsuță pe care eu am construit-o în mare parte, pe terenul vecinului, oamenii ce vor veni să dea o mână de ajutor au nevoie unde să mănânce și sa converseze. Evident este și casa de baie importantă dar nu despre ea vorbim acum.
Așa ca iată care este planul. În dreptul celor 8 stâlpi voi săpa 8 gropi de 50 cm adâncime. Voi pune în fiecare groapă un sac pe care îl voi umple cu pietriș și îl voi compacta viguros. Voi bate în centrul fiecărui astfel de sac cu piatră un țăruș de fier beton de 12mm care să iasa din pământ circa 20 cm. Peste sac, la față cu pământul, voi așeza un trovant găurit în prealabil care să reprezinte talpa stâlpului, apoi voi introduce stâlpul. Tija de metal nu are rost decât să împiedice alunecarea stâlpului pe piatră. Piatra are rost de distribuire uniformă a efortului din stâlp iar pietrișul de sub trovant are rost de izolare la apă împiedicând urcarea prin capilaritate a apei din sol.
Mai mult de două din cele trei pătrate sunt destinate pentru mese și banci iar al treilea pentru zona de preparare a mâncării, și se va alcătui dintr-o vatră de pâine, un cuptor modificat Lorena, un blat mare de bucatarie și o chiuvetă.