Planuri – versiunea zero

Pe vremea când practicam arhitetura totul era mult mai simplu. Eram doar bucătar, deși .unul fără rețete. Primeam o dorință, și tot ce trebuia să fac era să o transpun în realitate. Astăzi lucrurile sunt mult mai complicate pentru că sunt bucătar, client, chelner, și critic culinar.

Dar gata cu analogia culinare căci mi se face foame. Pe scurt să fi și beneficiarul și arhitectul unei case, în timp ce jonglezi cu tehnologii despre care prea puțină lume te poate îndruma, este dificil. Inițial am crezut că experiența de arhitect o sa facă facilă transformarea ideilor în proiect, dar nu pare atât de simplu. De aceea am decis să transform ideile pentru început în cuvinte scrise, și astfel structurate, poate voi descoperi calea de a le desena și transforma în ACASĂ.

Așadar să începem.

Terenul
Terenul se află pe valea Solocmei. Cei 3000mp ai terenului sunt aproximativ 2/3 impăduriți și 1/3 pășune . În zona împădurită trece râul Solocma. Pășunea care va fi folosit ca teren de construcții este aproximativ dreptunghiular și are o mică înclinație sprea apă.

Supradobe
Tehnica folosită pentru ridicarea pereților se numește „superadobe”. Conceptul a fost dezvoltat de arhitectul iranian Nader Khalili pentru NASA care era interesată de o tehnică de construcție care să folosească materiale locale și aport cât mai mic de materiale din exterior (doreau să folosească acest gen de construcții pentru colonizarea altor planete). Astfel de construcții NASA nu a realizat dar tehnica este folosită astăzi în întrega lume ca o alternativă la cob, pământ compactat sau chirpici (adobe).Sacii de pământ, individuali sau sub formă de tub la rola, se umplu cu orice pământ și se compactează strat cu strat.astfel se obțin pereți, goluri , arce și bolți.

Estetică
Deoarece mi-am propus ca această casă să aibă impact minim asupra mediului, întreg demersul va fi îngropat sub pământ. Inițial se va săpa mecanizat o platformă la 1-1,5 metri mai jos față de cota actuală, și de acolo se va începe cu un soclu de piatră și pereții din saci de pământ. Construcția fiind îngropată din ea nu se va vedea de la exterior nimic mai mult decât zona de intrare iar de deasupra hornuri de ventilație și curți de lumină. Aceste curți de lumină vor fi singurele care vor putea acuza o estetică, dar aceasta va fi introvertită și privată, invizibilaă pentru trecătorul obișnuit.

învelitoarea
Unele dintre camere se vor închide cu bolți din superadobe. Altele se vor acoperi cu șarpante reciprocale, sau șarpante cu centură și grinzi din lemn. Indiferent de situație totul va fi acoperit cu un strat cât mai consistent de pământ și vegetație nelemnoasă. Practic odată cu finalizarea casei și acoperirea cu pământ totul va reveni la normal și vegetația și fauna nativă își vor recăpăta locul și drepturile.

Protecție
Pentru a impiedica migrarea apei pe vertcală soclul de piatra va avea la partea inferioară și superioară hidoizolație, și de jur împrejur un tub de drenaj. Posibil ca de jur împrejurul casei să se folosească și o hidroizolație dar de asemenea este posibil să nu fie necesară dat fiind vegetația care va absorbi apa, și înclinației naturale a învelitorii care va duce apa departe de peretele îngropat.
Învelitoarea la răndul ei va avea o membrană hidroizolantă și un geotextil care va împiedica rădăcinipe plantelor ierboase să ajunga la hidroizolație.

Finisaje
La interior tencuielile se vor face cu pământ, paie și apă, apoi stratul de finisaj pământ, bălegar și apă, și la final se va vopsi cu var amestecat pe alocuri cu pigmenți.
La exterior în curțile de lumină și în interior în spațiile umede se va tencui inițial cu pământ, paie și apă, apoi treptat se va trece în straturi subțiri la pământ, var și apă cu concentrație tot mai mare de var, și la final se va vopsi cu var și eventual pigmenți.

Sănătate
Cum casa este îngropată nu se poate vorbi de orientare. Totuși curțile de lumină vor asigura lumină naturala in toate camerele locuite.
Ventilația va fi pasivă și asigurată de un sistem de tuburi subterane și hornuri de ventilație. Pământul va funcționa ca un schimbător de căldura scăzând temperatura aerului introdus vara și crescând temperatura aerului introdus iarna. Cât privește recuperarea căldurii aerului evacuat,mai este de studiat.
Reglarea umidității se va face natural de către pereții și tencuiala de pământ care respiră, dar și de sistemul pasiv de ventilație.
Încălzirea se va face cu sobe cu masă termică și bănci încălzite ce vor folosi lemnul mort din pădurea vecină.

Planul
Este partea cea mai simplă și mai complicată. Știu că nu vor exista camere rectangulafe ci doar circulare. Aceste camere vor comunica fie prin curți de lumină fie prin holuri circulare.

Un gând despre “Planuri – versiunea zero

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *