Schimbare de unelte

În ultimele zile am muncit pământul. Munca de jos ai spune dar și aici trebuie să pui capul la contribuție. Dar înainte să trec la alt subiect să vedem ce am făcut zilele astea.

Am construit 4 randuri din tulpinile florilor. Rândurile sunt destul de lungi circa 10-12m, și cum ar fi incomod să tot ocolești, și imposibil de sărit, am făcut un culoar la jumătate. Straturile mele le-am făcut perpendicular cu înclinația terenului. Astfel când plouă apa este reținută între straturi și nu spală pământul. Sper totuși ca această orientare să nu fie un neajuns căci sunt pe direcția est-vest deci straturile au o latură însorită și una umbrită. Deasemenea datorită orientării, când stai pe culoarul mai la deal de statul înălțat, stratul nu depășește genunchiul, ceea ce este foarte bine, dar când stai în stratul mai la vale de stratul înălțat ajunge până la șold. Dacă plantezi chestii mici nu ar trebui să fie o problemă dar dacă plantez fasole pe araci, cine mai ajunge în vărful lujerului să culeagă ceva?

Pe scurt este important atât orientarea față de teren, orientarea cardinală pentru însorire, dar și înalțimea straturilor în raport cu ce cultivi.

Stratul a fost pregătit astfel: după ce am pus un strat de 10-15 cm de pământ care este mai mult sau mai puțin mărunțit, l-am udat bine și am plasat ce doream să cultiv. Până acum am pus cartofi două soiuri, ceapă două soiuri, usturoi, fasole trei soiuri și ardei două soiuri, iar pe margine floarea soarelui și porumb. Apoi am acoperit totul cu un strat serios de fân pe care l-am udat la rândul lui extrem de serios, pe deoparte pentru a nu îl lua vântul pe de altă parte pentru a păstra umiditatea pământului. Mai târziu am descoperit că terenul unde stă Orban, calul meu, este plin de bălegar uscat, așa că am adunat și împrăștiat un strat subțire de bălegar peste ultimele straturi înainte de a pune fânul.

Bălegar am pus și înainte de arat dar cum stratul este înălțat cred că doar o mică parte este benefic anul acesta, de aceea de la anul voi adăuga bălegar de la Orban doar peste strat. Deasemenea de anul viitor voi adăuga din toamnă frunze și paie uscate pentru a promova descompunerea și formarea de nutrienți înainte de începerea primăverii.

Primele două straturi acoperite cu pământ

Primul strat udat și pregătit de însămânțat cu cartofi

Strat cu cartofi

Strat acoperit parțial cu fân

Complet acoperit cu fân

Al doilea strat cu cartofi

Primele două straturi cu cartofi sunt fata

Noua mea stropitoare. Ușor isterica la culoare dar altceva nu exista.

Semințe mai am din belșug dar subiectul rămâne pentru mâine căci astăzi vreau să fac planul pentru bucătăria de vară, pentru a comanda lemnul, cât și necesarul pentru casă. Deși există gater în Sovata la 20Km de mine, nu au lemn rotund de rășinoase de dimensiuni mici, de aceea sunt nevoit să mai merg încă 20km până la Ocna de sus. Chiar și așa sunt în limita celor 50km pe care mi i-am propus pentru materiale de construcții non industriale, plus că încerc să rezolv totul cu un singur transport.

În principiu bucătăria de vară va avea formă dreptunghiulară cu stlpii, grinzile și căpriorii din lemn rotund de rășinoase. Va fi acoperită cu țiglă veche solzi semirotundă, recuperată din demolări, sau cu stuf. Va trebui să aibă la interior 4 mese de 8-10 persoan, o vatră de pâine, un cuptor modificat Lorena și o chiuvetă. Totul va fi ridicat pe lespezi de piatră pentru a izola lemnul de umiditatea pământului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *