Acesta este Capitolul 6 din seria „Bioconstrucții pentru toți„. Vezi și celelalte capitole pe măsură ce vor fi publicate.
Capitolul 6.
Pereții unei construcții separă interiorul de exterior, vremea de afară de confortul interior, întunericul de lumină, este loc de pus pozele familiei și loc pentru tocuri de ușă pentru măsurat înălțimea celor mici. Însă ca și fundația (vezi Capitolul 5. Fundații) au de obicei un rol structural fie prin întreaga lor masă, prin elemente punctuale din alcătuirea lor. Există și pereți de compartimentare (fără rol structural) dar în cazul bioconstrucțiilor aceștia sunt mai mult o raritate.
6.1 Pereți autoportanți
Pereții autoportanți sunt pereți „omogeni” ce au aceeași alcătuire în toată masa lor, atât pe verticală cât și pe orizontală. Golurie de uși și ferestre sunt „acoperite” cu arcade, însă excepțioba se pot folosi buiandrugi (grinzi peste goluri de uși și ferestre).
Această omogenitate a peretelui este excelentă pentru comportarea seismică (nu există detașări între elemente constructive) și termică (nu există diferențe de conductivitate termică), dar un mare impediment în cazul în care dorești să aduci modificări de compartimentare sau dorești să modifici forma sau poziția golurilor. Mai mult sau mai puțin pereții autoportanți așa cum au fost construiți inițial așa vor rămâne.
Aceeași omogenitate deopotrivă înseamnă că pot suporta încărcări din nivelul superior (grinzi și pereți) sau din acoperiș (căpriorii), oriunde pe perimetrul lor. Aceste tipuri de pereți nu „trebuie” dar să respecte la fel de riguros suprapunerea golurilor sau poziționarea acoperișului, însă nici latura estetică nu trebuie ignorată.
Pereții autoportanți sunt fie pereți monoliti din cob, clay dabbin sau pământ stabilizat, fie din saci umpluți cu pământ, fie din zidărie de cărămidă arsă, presată, chirpici sau piatră (vezi Capitolul 7. Tehnici de construcție). Precum se poate ușor observa aceștia sunt pereți grei necesitând o fundație serioasă (vezi Capitolul 5. Fundații).
6.2 Stâlpi și grinzi
Spre deosebire de pereții autoportanți în acest sistem constructiv stabilitatea structurii și închiderile sunt elemente separate. Sunt realizate din materiale diferite, ocupă același spațiu, iar in urma finisării vor fi greu de deosebit.
Stâlpii sunt elemente lineare verticale cu rol de suport ce transmit eforturile în fundație. Sunt poziționații astfel încât distanța dintre aceștia să fie regulată și să suporte eforturi relativ egale.
Distanța dintre ei va fi acoperită de grinzi, elemente lineare orizontale ce preiau greutatea suprafeței locuite și a acoperișului și o transmit către stâlpi. Grinzile pot face parte dun pereți dar cel mai adesea rămân vizibile.
Efortul similar pe stâlpi și grinzib este important atât pentru dimensionarea elementelor și a fundației (de către structurist), pentru achiziția materialelor (mai ieftin dacă diversitatea de dimensiuni este mică), cât și pentru constructtor (mai rapid de implementat și mai simplu de gestionat).
Atât stâlpii cât și grinzile formează cadre rectangulare, de aceea structura (nu neapărat și imaginea finală) va fi extrem de riguroasă. Datorită acestor forme rectangulare structura deși stabilă este ușor deformabilă de aceea va include contravântuiri sau rigidizări diagonale (pe două direcții perpendiculare).
Avantajul unei astfel de structuri este că modificările ulterioare, extinderi, recompartimentări și modificări de goluri sunt mult mai ușor de implementat. Aceeași flexibilitate se extinde și la alegerea tehnicii de construcție a închiderilor. Astfel putem realiza pereții din materiale grele (pământ, piatră, zidărie, hempcrete), dar și din materiale ușoare (baloți de paie, paie mocirlite/LSC, paiantă). Dacă alegeți materiale grele vei avea nevoie de o fundație continua, iar dacă vei alege materiale ușoare vei putea construi și pe fundații punctuale (vezi Capitolul 5. Fundații).
Concluzie
Alegerea tipului de pereți va impune un anumit tip de fundație dar nu va limita regimul de înălțime. Pereții portanți trebuie în integritatea lor construiți înainte de a construi acoperișul, în timp ce soluția cu stâlpj și grinzi permite ridicarea structurii și acoperișului și apoi la adăpostul acestuia realizarea inchiderilor indiferent de tehnica de construcții aleasă. În funcție de stabilitatea terenului (studiu geo), de materiale disponibile și de resurse materiale, umane și de timp, vei putea alege una din aceste soluții.
Fotografie de copertă de pe Pexels de la Reza Jackson.