Capitolul 4. Natural, local, sustenabil, ecologic

Acesta este capitolul 4 din seria „Bioconstrucții pentru toți„. Vezi și celelalte capitole pe măsură ce vor fi publicate.

Capitolul 4
Poate ai întâlnit expresia „100% ecologic” sau. Ai întâlnit cu siguranță și expresia „materiale naturale”. Sau poate ai întâlnit materiale promovate ca fiind din „surse locale” sau „fabricate sustenabil”. Dar ce înseamnă toate astea? Sunt doar „propagandă verde” sau ceva pe care omul de rând cu bugetul său îl poate atinge?

Pentru început trebuie să înțelegem că orice decizie luăm are costuri atașate, costuri inițiale (investiții) și costuri recurente (întreținere și reparații), costuri în bani, confort sau sănătate. Este important să înțelegem că nu putem avea totul și că mai devreme sau mai târziu va trebui să facem sacrificii fie din motive bugetare, timp, resurse umane, răbdare. Similar trebuie să înțelegem că deciziile luate au impact asupra mediului fie că tăiem un copac pentru grinzi și stâlpi fie pentru foc, că folosim piatră pentru fundație fie piatră de var pentru tencuieli, că acoperim casa cu țiglă arsă fie acoperim cu stuf.

Materiale naturale” se referă la materiale „ca atare” obținute din natură, precum lemn, piatră, argilă, paie, stuf, pigmenți minerali. Deopotrivă consider că fiind „materiale naturale” materiale obținute prin prelucrare precum cărămidă și țiglă arsă (deși posibil să fi fost arsă folosind gaz metan), baloți de paie (deși sigur sunt legați cu sfoară de plastic), saci umpluți cu pământ (deși sacii sunt făcuți din plastic), cob, chirpici, pigmenti vegetali (deși sunt obținuți prin fierbere sau macerare).

Acum întrebarea este cât de sustenabil este un proiect care deși folosește materiale naturale le aduce de la mii de kilometrii, precum var hidraulic natural din Italia și puzderie de cânepă din Franța (vezi Capitolul 7. Tehnici de construcție), plăci termoizolante de iută și cânepă din Germania (vezi Capitolul 10. Eficiență termică), sau săpun din ulei de măsline din Maroc pentru Tadelakt (vezi Capitolul 11. Finisaje). Înainte de a decide cum să construim ar trebui să evaluăm aspectul „local”, ce avem în apropiere și de ce cantități avem nevoie. Este ușor de adus câțiva baloți de paie pentru tencuieli dar greu de găsit o balotieră într-un cătun de munte. Este ușor de adus o bucată de săpun pentru Tadelakt, dar greu de adus basculante de pământ pentru cob sau saci umpluți cu pământ. Este ușor de făcut o casă din din bârne în vârf de munte dar la șes posibil să găsești greu lemn pentru acoperiș. Și poate banul nu este o problemă pentru tine și poți aduce orice de oriunde dar costurile sunt plătite nu doar de tine ci și de mediu și de localnici.

Ecologic este oare un perete din saci umpluți cu pământ? Vei spune „da” doar dacă sacul e din cânepă sau iută, însă sacul este din rafie, deci fibră de plastic. Voi pretinde că peretele este tot ecologic căci masa covârșitoare (99,997%)este pământ deci material natural. Vei renunța la electricitate doar pentru că firele sunt izolate cu plastic? Vei renunța la apă dacă țeava este din plastic, sau nu vei hidroizola casa pentru că hidroizolația este bituminoasă? De altfel nu vei putea tăia o scândură sau ajunge la teren fără un impact ecologic. Un proiect „100% ecologic” nu poate exista, de aceea ce trebuie să facem este să fim responsabili cu impactul pe care materialele sau soluțiile alese îl au.

Și acum că tot spusei de soluții trebuie să te gândești și la impactul pe termen lung pe care construcția ta îl va avea asupra mediului și bugetului tău. Cât de ecologică este o construcție dacă factura de încălzire este astronomică sau dacă necesită munți de lemn pentru încălzire? Poate energia geotermală de pe propriul teren sau energie fotovoltaică pot acoperii nevoile, însă cu cât soluțiile constructive sunt mai eficiente cu atât impactul pe care materialele folosite îl au asupra mediului se va recupera mai repede.

Concluzie
Natural, local, sustenabil, ecologic nu sunt aspecte ce vin în alb și negru, da și nu, ci fac parte dintr-un spectru. Casa ideală, cel puțin din punctul de vedere al materialelor, tehnicilor și energiei nu există, de aceea este important să privim construirea unei case cu responsabilitate și pe termen lung.

Fotografie de copertă de pe Pexels de la Akil Mazumder.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *