Acesta este capitolul 2 din seria „Bioconstrucții pentru toți”. Vezi și celelalte capitole pe măsură ce vor fi publicate.
Capitolul 2
În definitiv locuiești în casă, nu în afara ei, deci pare puțin important unde este așezată pe teren, totuși este singura decizie pe care nu o vei putea „corecta”. Fundația poți să o hidroizolezi de ai probleme cu apa, pereții poți să îi termoizolezi dacă vrei o casă mai eficientă termic, interiorul poți să îl recompartimentezi dacă nevoile tale se schimbă iar la acoperiș poți schimba învelitoarea dacă îți plouă în casă, dar poziția și orientarea casei nu le mai poți schimba odată ce ai purces la drum. De aceea e necesar să iei în considerare o multitudine de factori pentru o decizie înțeleaptă. Unii factori vor cântării mult, alții mai puțin, dar e bine să-i ști.
2.1 Limitele terenului
Chiar dacă ai de la cadastru un desen cu terenul tău reușești să-l cuprinzi cu mintea, ochii? Ești sigur unde este? Primul pas este să fi sigur că ești în locul potrivit.
Pentru început cheamă un topometrist (vezi Capitolul 3. Echipa și costuri) să-ți confirme unde este terenul tău și care sunt limitele acestuia. Apoi ia la pas hotarul și întreg terenul. Poate descoperi un izvor, un arbore bătrân, o văiugă, o veche fundație, poate un câmp de narcise sau nesfârșite tufe de mur sălbatic, sau un punct de belvedere.
2.2 Relieful
Poate terenul tău îi plan ca în palmă dar cel mai probabil că nu îi. Poate ai o mică înclinație, o râpă ici sau o colină colo. De relieful propriului teren te poți bucura sau te poate ajuta să savurezi împrejurimile.
De pui casa în vale vei fi ferit de vânturi dominante și poate vei avea mai multă intimitate, dar vei avea parte de apa ce se scurge din deal la ploi. De pui casa în vârf de deal poate prinzi mai mult soare și o minunată panoramă, dar poate accesul va fi mai dificil iar fântâna poate mai adâncă.
Mai întreabă prin sat ce știu oamenii de terenul tău căci poate sunt zone inundabile sau mlăștinoase, sau zone unde terenul e instabil și are risc de alunecare.
2.3 Puncte cardinale
Soarele răsare la est, urcă pe bolta cerească spre sud apoi apune către vest. Ești sigur unde răsare și apune soarele când ești pe terenul tău?
Soarele te poate încălzi iarna, oferi lumină vara, produce energie fotovoltaică sau îți poate face apă caldă. Orientarea terenului față de punctele cardinale te poate ajuta să amplasezi casa astfel încât să ai zone umbrite, să ai zone cu soare direct, să ai zone cu lumină indirectă. În funcție de soare poți decide forma și orientarea acoperișului pentru a include panouri solare. În funcție de poziția pe teren poți câștiga sau pierde ore de însoțire în funcție de construcțiile învecinate, vegetație sau relief.
2.4 Microclimat
Cel mai probabil prognoza meteo de la terenul tău nu-i așa precisă deși poți găsi hărți regionale cu media precipitațiilor, temperaturi medii, vânturi dominante și însorire, dar experiența de la fața locului e neprețuită. Acordă-ți deci timp să cunoști locul sau întreabă bătrânii satului, o lună pe teren este mai prețioasă decât orice progrnoză sau istoric.
O zonă ploioasă și umedă îi cu siguranță bună pentru agricultură dar nu și pentru a construcții sau pentru momentul când vrei să ajtungi acasă fără noroi pe încălțări.
Vântul te poate ajuta vara să ai o casă răcoroasă dar deopotrivă poate ridica costurile cu încălzirea iarna.
Temperaturile medii sunt mai scăzute în văi și mai ridicate pe deal, crescute în sudul țării și scăzute în centru.
2.5 Vecinătate
Vecinii sunt fie umani cu tot cu construcțiile lor, fie naturali prin intermediul vegetației și animalelor, cât și a reliefului. Este important să le luăm în considerare, fie prin influența lor asupra noastră, fie prin influența noastră asupra lor.
Vecinii umani ne pot influența fie prin intermediul construcțiilor ce ne pot răpi lumina și intimitatea, fie ne pot afecta olfactiv sau auditiv prin activitățile întreprinse. Relieful și vegetația ne pot ține umbră sau ne pot oferi un izvor sau râu. Împrejurimile ne pot face să ne simțim în nesiguranță sau aduce pagube prin fauna sălbatică.
La rândul nostru putem umbri sau deranja un vecin prin construcțiile sau activitățile întreprinse iar dacă relieful și pădurea nu vor fi afectate de prezența noastră împrejmuirea terenului poate fi o opreliște pentru accesul animalelor sălbatice la surse de apă sau hrană.
2.6 Accesul pe teren
De ai un drum asfaltat, un drum pietruit sau o potecă cumva vei ajunge la terenul tău. În funcție de acești factori poți alege unde să construiești pe teren.
Dacă accesul este la partea de jos a terenului poate ar fi o idee să nu amplasezi casa în vârf de deal. Dacă totuși accesul este în vârful dealului poate ai mai multă libertate dar orice coboară trebuie să și urce deci nu exagera. Poate nu vrei să ai acces auto însă gândește-te cum vei aduce materiale de construcții, mobilier sau merinde.
2.7 Utilități
Dacă unde construiești ai acces la apă curentă, canalizare, gaze, energie electrică, internet, și vrei să te „branșezi” la ele, ia în considerare distanțele.
Dacă un metru de țeavă de apă și canalizare nu sunt scumpe, un stâlp pentru curent sau țeava de gaz sunt cu totul altă mâncare de pește. Accesul la internet poate fi prin cablu dar dacă singura opțiune este prin date mobile trebuie să iei în considerare obstacole și relieful.
De aceea trebuie să socotești de ce te poți lipsi și ce poți realiza prin forțe proprii precum o fosă septică, fântână, panouri fotovoltaice, sau antenă pentru internet.
Concluzie
Este lista de mai sus completă? Probabil nu! Însă acum ai un set de parametrii pe care să îi iei în considerare la început de drum.
După ce ești sigur care e terenul și ai identificat puncte de interes pe acesta și în împrejurimi îți recomand să faci o listă cu ce este important pentru tine și la ce ești dispus să renunți. Casa nu este singurul element ce trebuie amplasat de aceea o zonificare a terenului ar fi potrivită. Astfel vei avea o zonă pentru casă, una pentru garaj sau parcare, o zonă pentru grădină sau seră, o zonă pentru creșterea animalelor, o zonă pentru depozitare sau acareturi, etc. Nu toate zonele trebuie să le ai, dar dacă ți le dorești, chiar dacă nu le începi acum trebuie să le iei în considerare pentru un bun acces și o bună relație între spații.
Fotografie de copertă de pe Pexels de la Jarosław Miś.