Ideea de comunitate nu reprezintă oameni ce locuiesc în același loc ci oameni ce împărtășesc aceleași valori. Uneori astfel de oameni locuiau în același sat, astăzi satul este global și se numește internet. Adesea este greșit înțeles și folosit, însă nu de data aceasta.
Ieri am fost la o întâlnire a grupului de FB Semințe Libere care a avut loc la Târgu Mureș. Nu știam la ce să mă aștept altceva în afara faptului că semințele sunt din recolta oamenilor și nu au culori bizare din cauza unor tratamente sistemice. Am dat de ceva mult mai frumos. De oameni veseli, tineri și bătrâni, pasionați de grădinărit, care doreau să împărtășească cu tine nu doar experiențe ci și semințele pe care le ofereau gratuit. Este drept că nimeni nu avea cantități cât să cultivi hectare dar nici nu asta era ideea. Fiecare oferea ce avea și fiecare lua câte puțin astfel încât să aibă de unde porni dar de unde să rămână și pentru alții. Iar unii veniseră și cu gemuri, zacuscă, pâine făcută în casă, siropuri, prăjituri și salate de vinete sau de sfeclă.
Astfel eu am luat semințe de leguminoase pentru a îmbogăți pământul. De aceea am acum fasole de diverse forme, dimensiuni și culori, bob, mazăre, bame, dar mi-au fost oferite și semințe de dovleci, lufă, mărar, porumb pestriț și roșu. Cele mai bizare lucruri cu care am plecat acasă sunt însă semințe de floare papagal și păstăi de salcâm boieresc adică păstăi de roșcovă.
Să sperăm că anul acesta voi face o figură bună în grădină și voi merge și eu la anul să ofer altora ce am crescut eu.