Sunt aproape 4 ani de când m-am mutat în sânul naturii. De atunci folosind precedenta experiență de arhitect, și dorind să folosesc pe cât posibil materiale naturale și locale, am construit o casă din saci umpluți cu pământ. La casă mult o să mai fie de construit și reparat, căci multe am învățat dar și multe mai am de învățat.
De aceea de vrei să construiești o casă din materiale naturale, de vrei să renovezi sau să extinzi o casă bătrânească, de vrei să convertești un hambar sau alt acaret, te pot ajuta să faci cele mai bune alegeri. Nu îți voi povesti din cărți ci din propria experiență, din greșelile mele, cum le-am corectat și cum le puteam evita, îți voi oferii ceea ce știu lăsându-ți libertatea să alegi.
Ce experiență am în acest moment?
- Am proiectat case și spații comerciale. Sunt însă mai bine de 10 ani de când am renunțat la arhitectură ca meserie.
- Am construit cu saci umpluți cu pământ în tehnica hiperadobe dar și superadobe.
- Am construit cu light straw clay. Am realizat mici elemente folosind această tehnică urmând proiectul cel mare, bucătăria de vară.
- Am construit acoperișuri reciprocale din lemn rotund. Nu sunt dulgher așa că nu mă voi descurca cu realizare unui acoperiș în 2-4 ape.
- Am realizat acoperișuri verzi și din țiglă veche.
- Am tencuit folosind pământ argilos.
- An construit propria instalație electrică off grid. Dacă vrei să fii independent față de rețeaua electrică sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi.
Cu ce te pot ajuta?
- Să creezi o temă de proiectare. Având toate ideile într-un singur loc va fi mai ușor să faci alegerile potrivite și să explici altora ce îți dorești.
- Să amplasezi și orientezi construcțiile. Soluția perfectă nu există însă în funcție de lot, teren, orientare cardinală, vecinătăți te pot ajuta să iei cea mai bună decizie pentru tine.
- Să evaluezi starea construcției existente sau a terenului. O vizită pe teren face cât o mie de cuvinte permițându-mi să înțeleg întregul.
- Să iei măsuri de protecție pentru oprirea deteriorării construcțiilor sau a terenului. Uneori o simplă lucrare poate salva multă muncă de reparație mai târziu.
- Să realizez detalii de execuție pentru diverse elemente de construcție. Un desen îi mai bun decât o simplă explicație în scris.
- Să alegi tehnicile și materialele potrivite pentru proiectul tău. Pentru diverse situații și elemente de construcție un mix de materiale și tehnici vor fi necesare în funcție de buget, timp, materiale disponibile local, climat, și nivelul de finisare pe care ți-l dorești.
- Să pregătesc oamenii ce vor lucra la proiectul tău. Uneori desene sau explicații nu sunt de ajuns de aceea câteva zile de muncă cot la cot te pot ajuta să înțelegi mai bine o tehnică, detaliu, să urmărești calitatea lucrărilor executate și dacă ceva îți pare în neregulă să-mi explici.
Cu ce nu te pot ajuta?
- Din păcate nu pot fi nici șef de șantier și nici meșter pentru un întreg proiect căci nu doresc să lipsesc prea mult de ACASĂ.
- Deși sunt arhitect de meserie nu pot să mă ocup de întocmirea proiectului tău pentru certificat de urbanism sau autorizație de construcție. Totuși cu siguranță pot colabora cu arhitectul potrivit.
- Nu te pot ajuta să strângi o echipă de meșteri căci fie nu cunosc una, fie nu există, fie nu am încredere în cei pe care îi cunosc încât să îi recomand.
Cât te costă?
Ce îți dorești exact nu știu deci este nevoie de o conversație telefonică de circa o oră pentru a ne cunoaște, a înțelege situația ta în linii mari, și pentru a te convinge de sunt persoana potrivită pentru nevoile tale. Nu uita însă înainte să suni că nu vreau să te conving de nimic, rolul meu este să te îndrum să iei cele mai bune decizii pentru tine și să faci cât mai puține greșeli. Dacă sunt persoana potrivită te voi ruga să faci o propunere de remunerare a implicării mele care poate fi în bani, produse sau servicii. Nu voi negocia cu tine, așa că te aștept cu o ofertă respectuoasă, după posibilitățile tale bugetare, pe care tu ai fi dispus să o accepți. Sună puțin ciudat și anticapitalist o astfel de abordare însă motivația mea este să împărtășesc ceea ce știu oferindu-mi în același timp un trai decent.
Dacă toate cele de mai sus îți surâd, iată pagina de contact aici. Iar dacă ai nevoie de alte resurse gratuite care să te ajute să decizi în ce direcție vrei să pornești poti consulta și această serie de articole „11 Lucruri pe care ar trebui să le ști despre – Construcțiile din materiale naturale„
Fotografie de copertă de la Fauxels de pe Pexel.