Închide civilizației ușa în nas

Este dimineață. Soarele deja a răsărit. Trebuie să fi la program. Să te îmbraci, să sui în mașină, să ajungi la birou și să stai închis în interior o zi întreagă a devenit natural. Dar nu este natural pentru tine. Ai vrea să ieși afară, să privești soarele și să te plimbi în picioarele goale prin iarbă. Ai vrea să te stropești pe față cu apă proaspătă de izvor și să culegi din propria grădină o roșie, și cu pâinea ce ai copt-o aseară și o bucată de caș, să te bucuri de aerul curat de la țară.

Tu însă stai la bloc, la oraș, pe asfalt, printre clădiri de beton și sticlă. Între tine și natură este mereu un intermediar: asfaltul, fereastra, timpul, distanța. Ai vrea să nu îți termini programul pentru a fi în natură, ci să îți petreci timpul în natură.

Poate părea idilică o astfel de scenă. Lipsa de griji, liniștea dimineții, aerul curat. Probabil că este dar nu vei ști vreodată dacă poate fi realitate pentru tine, sau nu, până nu vei încerca. Însă de unde să începi? Cum să alegi satul? Cum să alegi casa? De unde să iei banii?. Ce faci dacă se dovedește că nu este pentru tine? Aceste întrebări au fost puse și în fața altora: unii și-au făcut curaj să încerce, și alții au renunțat neavând sprijinul necesar.

Și acum intervin eu și îți întind o mână de ajutor, dar nu cu condescendență, căci toate aceste temeri le-am avut și eu, ci cu empatia unui om conștient de norocul de a fi reușit să depășesc toate piedicile, și care acum simte cu adevărat că viața pe care a ales-o este ACASĂ.

Ideea este simplă
La începutul lunii erau organizate două ateliere cu voluntari în care ne propusesem să ridicăm o bucătărie de vară cu o mansardă locuibilă. Vremea nu a fost de acord cu planurile noastre așa că din două atelierele am organizat doar jumătate din unul timp în care am ridicat doar parte din structură.

Proiectul a fost propus doar ca un exercițiu didactic și nu din nevoia de spațiu de locuit. Este aproape iunie și la casa din pământ mai am mult de muncă. Totuși cu ceva muncă și îndrumarea necesară mansarda poate deveni o locuință confortabilă.

De aceea sunt în căutarea unui cuplu care să poată prelua și duce la bun sfărșit proiectul bucătăriei de vară astfel încât să poată locui în mansarda ei.

Ce aveți nevoie?
Aveți nevoie de curiozitate, plăcefea de a construi ceva pentru voi, ceva îndemânare și mult chef de muncă. Unelte, scule și materialele de construcție necesare le voi pune evident eu la dispoziție. Implicarera mea va fi din păcate minimă dar aveți tot sprijinul meu și toate cunoștințele mele de arhitect și de constructor al propriei case, beciului îngropat și a prcedentei bucătării de vară.
Veți avea nevoie de propria sursă de venit căci deși grădina mea de legume vă stă la dispoziție pentru moment este doar un experiment. Partra bună este că a trăi aici mari costuri nu presupune având curent de la panouri și apă de la izvor.

De ce un cuplu?
Cred că este mai ușor să lucrezi în echipă și adesea este nevoie de o a doua mână de ajutor. Eu mă voi putea implica uneori și poate voi cere și eu ajutorul dar cel mai adesea este bine să ne putem descurca singuri cu munca de șantier.

Ce vă ofer?
Precum poți vedea mai e ceva de muncă. De aici mai departe, acoperișul, pardoseala, pereții din baloți și finisajele vor trebui realizate de voi. Aveți la dispoziție casa de baie cu dușuri, toalete și chiuvete, curent electric de la panouri fotovoltaice, și spațiu de depozitare în beciul îngropat.
Până veți putea locui în mansarda bucătăriei de vară veți avea la dispoziție un cort, și poate și o cameră în casă când va fi finisată.
După finalizarea lucrărilor de construcție, care sigur vor fi gata până la sfârșitul anului, pentru a avea unde să iernați, veți putea locui în spațiul pe care tocmai l-ați creat până la sfârșitul lui 2022, în semn de re3cunosștință pentru munca depusă, și pentru a descoperi dacă viața la țară este pentru voi. Ca și idee spațiul locuibil rezultat va fi de circa 25-30mp, bine izolat și ușor de încălzit cu o sobiță de fier care deja există.

De ce te-ai implica în acest proiect?
Cred că a te deccide să locuiești la țară este o decizie grea care nu poți să o iei decât prin experiență directă. Doar în clipa când va trebui să faci focul cu lemne, să mergi kilometrii până la cel mai apropiat magazin, când vei avea botina murdară de noroi, atunci vei realiza dacă o astfel de viață este pentru voi.
Însă cel mai adesea acest experiment te costă bani pe care nu ești dispus să îi invesești. Bani nu îți cer dar va trebui să plătiți cu forța propriilor brațe și cu determinare, care fie vă vor face să mergeți mai departe, fie să renunțați nefiind drumul potrivit pentru voi.

De ce să nu te implici în acest proiect?
Oamenii sunt persoane dificile și cel mai adesea este greu să ne înțelegem. Sunt o persaonă veselă și optimistă dar adesea solitară ținând la intimitatea mea. Dacă ceva am învățat în ultimii ani este că oamenii sunt mândrii și încăpățânați, printre care mă număr și eu. Și poate cel mai important motiv eeste faptul că acțiuni similare nu au și motive similare în spate, de aceea valorile care mă fac pe mien să mă simt bine aici s-ar putea să difere de ale voastre.

Cum o să procedăm?
Dacă cele de mai sus ți-au stârnit curiozitate haide în vizită câteva zile. Pe pagina de contact ai telefonul și locația. E cazul să ne cunoaștem față în față căci cred că nici un Zoom sau apel telefonic nu poate inlocui contactul uman. Dacă vrei să descoperi mai multe despre mine și proiectele mele aruncă un ochi pe canalul de Youtube, pe pagina de Facebook sau ascultă Podcastul Conversații Naturale.

Imaginea de copertă realizată de la Pexels.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *