Unu plus unu face doi doar în aritmetică. Împreună, o comunitate poate realiza orice!
Preambul
Cu un an în urmă am organizat primele evenimente practice de promovare a construcțiilor din saci umpluți cu pământ. Am învățat multe așa că a venit timpul pentru primul proiect din 2021 ce va avea loc „La Colibe”.
Am cunoscut capul „răutăților”, am vizitat locul unde cu mult curaj se naște „un cătun arhaic românesc”. Am gândit și răzgăndit ce vom construi, și am stabilit detalii. Acum îi cazul să purcedem la treabă și vă invităm să ne fiți alături la ridicarea primelor bordeie.
Proiect
Pe un teren departe de Corbu, jud. Constanța, gazdele noastre au planuri mari. Primele construcții planificate sunt o serie de bordeie semiîngropate de mici dimensiuni ce urmează să fie amenajate ca spații de cazare. În cadru acestui atelier practic ne propunem să ridicăm la „roșu” două bordeie. Gazdele noastre urmează ulterior să le finiseze și apoi să construiască și altele.
Lucrări
Construcțiile se vor realiza pe fundație naturală de rocă.
Peste această rocă vom executa următoarele lucrări:
– soclu din saci umpluți cu piatră;
– ziduri din saci umpluți cu pământ;
– poziționare de hidroizolație;
– poziționare de sârmă ghimpată între rânduri;
– creare și fixarea de cutii pentru goluri de uși, ferestre și nișe;
– curățarea de lemn rotund pentru căpriori, buiandrugi și cosoroabe;
– baterea sacilor;
– baterea de țăruși de stabilizare.
Construcțiile vor fi realizate în tehnica superadobe cu saci individuali de rafie.
Program
Proiectul este deschis în intervalul 18-25 aprilie 2021 (reprogramat pentru 27 iunie 2021 – 4 iulie 2021). Pentru ultimele detalii urmărește aici pagina de Facebook a evenimentului.
Duminică 18 aprilie (reprogramat 27 iunie) ora 16 deschiderea evenimentului. Ne așezăm corturile, apoi vă prezentăm terenul, șantierul, dotările, și tot ce este necesar pentru buna organizare a proiectului.
Vom lucra de luni 19 aprilie până sânbătă 24 aprilie (reprogramat 28 iunie – 3 iulie), conform programului de mai jos.
Duminică 25 aprilie (reprogramat 4 iulie) luăm micul dejun și schimbăm ultimele impresii, apoi putem considera atelierul încheiat
Programul zilnic de lucru va fi următorul:
8-9 mic dejun
9-13 șantier
13-14 masa de prânz
14-15 siestă
15-19 șantier
19-20 cină
Atât intervalul calendaristic cât și programul zilnic vor fi modificate în funcție de starea vremii și ne vom adapta pe măsură.în cazul în care prognoza meteo este nefavorabilă vă rog să urmăriți aici pagina de Facebook a evenimentului pentru modificări.
Participanți
16 persoane în două echipe de câte 8.
Experiență în construcții, nu este necesară, ci necesară este o minte deschisă și curioasă spre a învăța, împărtăși și ajuta. Cu cât experiențele anterioare sunt mai diverse cu atât punctele de vedere sunt mai interesante și experiența mai faină.
Cum interesul este deja mare sunt bineveniți și cei ce nu pot participa întreg intervalul sau toată ziua. Puteți fi însoțiți de parteneri care nu se vor implica în proiect, sau de copii (supravegherea, disciplina și siguranța copiilor cade în grija părinților).
Înscriere până pe 9 aprilie 2021 (reprogramat 14 iunie 2021) folosind formularul de mai jos. Voi contacta individual fiecare persoană înscrisă, pentru a ne cunoaște și a ne lămuri dacă vi se potrivesc evenimentul și activitățile propuse pentru direcția voastră de dezvoltare.
Anunțarea persoanelor acceptate se va face pe 11 aprilie 2021 (reprogramat 20 iunie 2021), aici, pe pagina de Facebook a evenimentului.
Îndrumător
Eu, Tudor Tescoveanu, arhitect și constructor. Faptul că sunt arhitect nu mă face expert în domeniul construcțiilor din saci umpluți cu pământ, dar după 3500 de saci umpluți în tehnica superadobe și hiperadobe, și trei construcții finalizate, vă pot împărtășii din experiența și din greșelile mele. Fiecare proiect este unic de aceea vă învit să puneți la îndoială orice vă spun pentru a găsii soluțiile potrivite pentru proiectele voastre.
Costuri
Vom preschimba munca depusă de voi cu educație practică, mese delicioase și sănătoase, și o expeiență de neuitat.
Deci nu trebuie să scoateți un ban din buzunar. Fiecare dintre voi are totuși nevoie de cort, sac de dormit și izopren, sau poți chiar veni cu rulotă sau autorulotă. Cu toții ne vom caza pe teren astfel încât să putem profita de lumina zilei. Avem la dispoziție toalete, chiuvete și dușuri de camping. Mesele vor fi preparata zilnic. Dacă ai preferințe culinare deosebite nimeni nu te oprește să aduci ceva, dar te rugăm să iei în considerare programul de lucru mai sus menționat și timpul de odihnă necesar.
Securitate
Din cauza actualei crize medicale, evenimentul și toate activitățile adiacente, se vor desfășura prin păstrarea distanței de siguranță recomandate, în aer liber. Participanților li se va solicita folosirea măștilor de protecție.
Echipament precum cască, ochelari, mânuși, sunt puse la dispoziție de gazda noastră.
În cazul în care veți fi însoți de copii luați în considerare că terenul este un șantier unde pot fi gropi, movile de pământ sau obiecte contondente (supravegherea, disciplina și siguranța copiilor cade în grija părinților).
Locație
Construcțiile vor fi realizate în comuna Corbu, județul Constanța, la 5 km de satul Corbu și 5 km de satul Săcele de-a lungul DJ26, mai exact aici.
Se poate ajunge ușor cu mașina sau autorulota și există spațiu de parcare dedicat.
În cazul în care nu veniți cu mașina personală o să încercăm să vă punem în legătură cu unul din participanți care v-ar putea aduce, sau vă putem lua din gara/autogara Constanța.
Înscrieri
Completează formularul pentru înscriere. Te voi suna cât mai curând pentru a ne cunoaște. Înscrie-te chiar dacă ești membru al comunității „La Colibe” căci îmi va fi mai ușor să gestionez participanții pe ore, zile și nr de persoane.
Datele furnizate la înscriere vor fi partajate doar cu gazda evenimentului. Cum ne dorim să împărtășim experiența noastră și să popularizăm construcțiile din saci umpluți cu pământ întreg evenimentul va fi filmat și se vor realiza fotografi și interviuri; prin înscriere și participare sunteți de acord cu publicarea acestor materiale, foto, video și audio pe canalul de youtube, blog și podcast.