Ce este, și ce nu este, un arhitect

Pentru cei mai mulți arhitectul este acea persoană pe care primăria ne obligă să îl angajăm pentru a ne face o casă. Acum sute de ani când toate casele aveau un pridvor și două odăi, nu aveai nevoie de arhitect. Îți construiai casa la fel cum era casa părinților, bunicilor, vecinilor, cu acoperiș înclinat de erai la munte și cu acoperiș lin de erai la șes, cu materiale locale, cu care se construia de generații. Casa o ridicai cu familia, și mai chemai la clacă și vecinii, doar ferestrele și ușile poate le cumpărai, și asta pe oi, grâne sau caș.

Astăzi există sumedenie de materiale, accesorii, tehnici. Există materiale industriale și naturale, locale și importate. Există specialiști care se ocupă de proiectare, alții de autorizare și alții care se ocupă de execuție. Zi de zi se inventează ceva nou, se descoperă sau se schimbă o reglementare. Toate astea nimeni nu le poate cuprinde și cu atât mai puțin arhitectul.

Arhitectul nu este inginer de construcții civile (structurist), nu este inginer de instalații electrice sau sanitare, nu îți calculează eficiența termică a construcției, nu îți face ridicarea topo și nici studiu geo, nu îți toarnă fundații, nu îți tencuiește, nu pune țiglă. Atunci la ce îți folosește?

Arhitectul este dirijorul care deși nu este compozitor dă viață muzicii.
Arhitectul este poetul care deși nu a inventat cuvintele le transformă în rimă.
Arhitectul este pictorul ce surprinde culoare vieții și o transpune în imagine.

Să revenim cu picioarele pe pământ și să lăsăm eufemismele deoparte. Arhitectul știe nimic despre absolut totul. Jonglează cu autorități, legislație, specialiști, buget, materiale, cu visele tale, este adezivul ce transformă această mare încâlceală în realitate. Arhitectul este traducătorul între toți acești specialiști care fiecare vorbește în limba lui. Arhitectul este paznicul intereselor tale.

Arhitectul nu va locui niciodată în casa ta deci nu are rost să te gândești că proiectează casa lui de vis pe terenul tău.
Arhitectul nu este nici desenator și nici muncitor necalificat, așa ca respectăl îl felul în care îl plătești căci rezultatele vor fi pe măsură.
Arhitectul nu este ghicitor de aceea cu cât îi vei oferi mai multe informații relevante cu atât ceea ce veți proiecta împreună va fi mai relevant.

Echipa potrivită poate face minuni însă depinde de tine cum îți alegi, înțlegi și respecți partenerul. Nu spun că toți o să îți întoarcă gestul, dar totul începe de la tine.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *