„Student Născut din Țărână” a fost un excelent test a ce se poate.
În cadrul proiectului „Beciul îngropat” am demonstrat că o construcție de 10-15mp se poate ridica cu ușurință în circa o săptămână, am descoperit că există oameni dornici să învețe practic, cum se construiește cu saci umpluți cu pământ, și am învățat că se poate lucra cu voluntari sub îndrumarea potrivită. De aceea, am decis să transformăm acest test într-un program de pregătire practică, un program ce își dorete să creeze antreprenori, constructori de case din saci umpluți cu pământ.
„Bate fierul cât e cald” spune un proverb.
De aceea, vă propun din nou să fiți „Studenți Născuți din Țărână” în cadrul proiectului „Cămara Hobbitului”. De-a lungul unei săptămâni vom construi la Cluj Napoca ,o cămară supraterană din saci umpluți cu pământ de la A-Z, de la fundație până la învelitoare.
Obiectiv
Realizarea unei construcții supraterane de aproximativ 3×5 m, de la săparea fundației până la finisaje. Nici o etapă nu va fi omisă și veți avea ocazia să treceți atât practic cât și teoretic prin fiecare etapă, văzând cu ochii voștri rezultatul muncii voastre, învățând, greșind și corectând la fie ce pas.
Participanți
7 persoane de preferat minim 3 femei și minim 3 bărbați. Experiență în construcții, sau în construcții de saci umpluți cu pământ nu este necesară, ci necesară este o minte deschisă și curioasă spre a învăța, dar și spre a pune la îndoială tot ce auzi de la cei din jurul tău, și mai ales de la mine. Voi selecta oameni cu experiențe, cât mai diverse, dar cu o vârstă similară. Proiectul se adresează oricărei persoane, sintagma „student”, fiind folosită pentru a scoate în evidență caracterul educațional.
Îndrumător
Eu, Tudor Tescoveranu, arhitect și constructorul propriei case din saci umpluți cu pămînt. Faptul că sunt arhitect, nu îmi oferă expertiză, căci cu privire la astfel de construcții și tehnici de construcție, nu se învață în facultate, și nici nu am avut ocazia să construiesc așa ceva până la propria casă și beci. Din ce pot însă să vă învăț, este propria experiență, propriile reușite și mai ales propriile greșeli. Acesta este și motivul pentru care atelierul este despre construcții din saci umpluți cu pământ, și nu despre cob, pământ compactat, baloți de paie, chirpici, acoperișuri reciprocale sau acoperișuri verzi.
Locație
Construcția, va fi realizată în Cluj Napoca în zona Baciu pe un teren plat. Se poate ajunge ușor cu mașina proprie, cu trenul sau cu micronbusul.
Costuri
Vom preschimba munca depusă de voi cu educație practică, mese delicioase și sănătoase, și o expeiență de neuitat.
Deci, nu trebuie să scoateți un ban din buzunar. Gazda noastră va fi încântată de ajutorul primit la ridicarea construcției, iar eu de posibilitatea de a împărtăși ce știu și populariza tehnica construirii cu saci umpluți cu pământ.
Cazare
Pe teren, avem acces la o camera cu baie și duș unde se pot caza câteva persoane. Restul de participanți, inclusiv eu, vom campa în propriile corturi.
Hrană
Se vor prepara și servi trei mese pe zi, cu alimentație diversă. Dacă totuși ai preferințe culinatre speciale sau nu vei participa la toate mesele, te rugăm să menționezi acest lucru în formularul de înscriere pentru a ne pregăti corespunzător.
Program
Sosire sâmbătă 11 iulie 2020.
Plecare duminică 19 iulie 2020.
Prima zi este pentru călătorit, orientare și cazare, iar ultima zi pentru a ne lua la revedere. De aceea, ne rămân efectiv 7 zile de muncă strașnică.
Acesta nu este un proiect de voluntariat, ci un șantier real și un proiect educațional.
Înscrierea până pe 28iunie 2020, folosind formularul de mai jos.
Anunțarea și contactarea persoanelor acceptate se va face pe 29 iunie 2020.
În cazul în care nu putem selecta minim 5 persoane, vom anula proiectul nereușind în timpul alocat să ridicăm construcția și să trecem prin toate etapele. De asemenea, dacă prognoza meteo va fi nefavobilă (ploi abundente) pe data de 9 iulie vom anula proiectul.
Program zilnic:
trezirea la 8
8-9 mic dejun
9 – 13 șantier
13-14 masă de prânz
14-18 șantier
18-19 cină
program de voie
Precum puteți vedea nu ne adunăm spre a ne jucă. Sunt determinat să învățați prin experință practică, dar aceasta presupune determinare și seriozitate din partea voastră. Nu este un atelier teoretic la care să povestim cu creionul în mână sau să îi privim pe alții cum lucrează, ci unul practic în care învățăm muncind.
Ce vei învăța?
Cum se sapă o fundație.
Cum se hidroizolează, drenează și umple cu piatră o fundație.
Cum să construiești cu saci umpluți cu piatră sau pământ, folosind tehnica superadobe.
Care este diferența dintre sacii individuali și cei tubulari.
Cum se așeză sârma ghimpată și la ce folosește ea.
Cum se realizează tocul de fereastră și ușă cât și buiandrugii.
Cum se realizează structura acoperișullui.
Cum se bate scândura acoperișului.
cum se hidroizolează acoperișul și cum se acoperă cu strat vegetal.
Cum se realizează tencuieli de pământ.
În principiu, voi evita să mă implic direct în efectuarea lucrărilor, focalizându-mă pe a observa, îndruma, corecta și răspunde la întrebări. De aceea, probabil mă veți vedea mai puțin muncind și mai mult explicând la fața locului, filmând sau făcând fotografii.
Pentru ca fiecare dintre voi să poată avea o experiență completă voi avea grijă ca prin rotație fiecare să descopere toate tipurile de lucrări și să audă fiecare explicație.
Dimineața, vom face un plan de bătaie și ne vom pune o țintă pentru respectiva zi. Seara, vom povesti ce s-a întâmplat peste zi și împreună vom trage concluziile necesare, învățând din greșelile proprii, dar și ale celorlalți.
Înscrieri
Completează formularul de mai jos pentru înscriere. La scurt timp vei primi un mesaj de confirmare a primirii datelor tale de înscriere, iar pe data de 29 iunie 2020 voi publica lista cu persoanele acceptate să devină „Student Născut din Țărână”.
Înscrierile pentru acest proiect s-au încheiat. Mulțumesc de încrederea acordată și vă aștept la următoarele ediții.