Am avut trei zile de muncă ,după care o zi de pauză în care a plouat în continuu. De acum trebuie doar să umplem saci. Repetiția este mama învățăturii, așa că în ziua 4-a, am pus circa 120 de saci, iar în ziua 5-a, circa 150 de saci umpluți cu pământ.
Ziua a patra și a cincea de lucru:
– 5 studenți, 4 bărbați și 1 femei. Unul dintre studenți, a plecat din motive persoanale;
– am lucrat 8 ore în ziua 4;
– am lucrat 8 ore în ziua 5;
– s-au efectuat circa 80 ore de muncă.
Am identificat care este procesul optim de așezare al sârmei ghimpate, așa că dimineața începe cu așezarea sârmei ghimpate pe ziduri. Unii încep să umple gălețile, alții le aduc la fața locului și în timp ce unul ține sacul altul umple cu pământ. Fiecare sac are 4 găleți ,ce sunt legați la gură cu sărmă moale nezincată. Totuși acolo unde este necesar punem și mai puțin pentru a evita rosturi pe verticală de la un rând la altul. Odată ce am umplut toți sacii pentru un rând îi așezăm pe poziție. Mai întâi punem sacii de pe colțuri și lateralele ușii, cu fundul către colț/precadrul ușii, apoi prăbușim sacii cu gura spre sacul precedent, peste coada lui. Tragem puțin de coada lui prin ridicarea fundului sacului și astfel noul sac cade pe poziție. Se înghesuie puțin vârful pentru a umple cât mai bine spațiul, apoi se trece mai departe. Odată ce toți sacii de pe un rând sunt așezați ,se intervine cu maiurile. Pentru a evita compactarea inegală, unul dintre studenți pornește dintr-un capăt și este urmat de un al doilea. Nu am reușit însă acest lucru și în mod constant, partea dinspre deal era mai sus decât cea dinspre vale cu 2-3%, adică cu 10cm in 4m.
Ce am observat la acest tip de sac, este că nefiind elastici proporțiile sacului sunt super relevante. Astfel, eu am cumpărat saci de 55×100 cm care prin umplere și legare la gură rezulta un sac în zid de circa 45x60cm. De aceea colțurile nu erau atât de bine intercalate, iar rostul de pe un rând nu pica niciodată peste mijlocul sacului precedent (la un sac de legume de 50x80cm sacul umplut din perete rezulta de circa 45x75cm ,ceea ce face îmbinarea mult mai bună).
Când am ajuns cu sacii la nivelul mebranei cu crampoane, ce pornea din fundație am completat cu următoarea mebrană care se suprapune vreo 10 cm. Ideal poate ar fi să folosești o singură mebrană, dar ar fi imposibil de gestionat. Astfel am folosit o mebrană de 1m din fundație începând și acum încă una de 1,5m. Când am ajuns cu peretele la circa 1 m metru, am adus de la casă o schelă de lemn, pe care cel ce umpe sacul se suia pentru a putea ajuge „la locul de muncă. Lucrurile clar se complică un pic acum, fiind nevoie să sui și gălețile pe schelă. Totuși nu era mare dificultate fiind obișnuiți de la ridicarea sacilor cu două găleți, pe care îi pregăteam cât timp era fixată sârma ghimpată dintre rânduri.
Deși, în ambele zile am lucrat la fel de mult în ziua 5, ne-am ambiționat ,căci după ziua a 6-a se anunțau ploi ,iar studenții își doreau tare să ajungem la acoperiș. Astfel, dacă în ziua 4 am pus 120 de saci, adică aproximativ 24 de saci de căciulă, în ziua 5 am pus 150 de saci, adică 30 saci de căciulă, care din propria experiență este foarte bine.
Și să nu uit. Printre toți acești saci în dreptul precadrului de ușă am montat dreapta și stânga niște dibluri de lemn. Aceste dibluri de lemn le-am realizat din resturile grinzilor de 5×10 cm. Diblurile au 25-30 cm lungime și le-am pus la 4 randuri de jos și 4 de sus. Cu șuruburi lungi ancorez precadrul de ușii de aceste dibluri, iar greutatea zidurilor vor ține diblurile și precadrul în poziția perfectă.
Intre ziua 3 si 4 de muncă, a turnat o zi cu găleata. De aceea am acoperit cu o prelată asezată pe niste grinzi. Am fi trat cu mai mare seriozitate dacă știam că o să fie vreme așa rea, dar a fost bine pană la urmă.
Am adaugat membrana cu crampoane de 1,5m.

Acoperirea șantierului între ziua 4 și 5 în caz că o să plouă.
Inceputul zilei 5.
Ultimele rânduri

Peretele dinspre deal pe care îl tratăm cu respectCitește și celelalte articole despre construirea beciului îngropat:
Pregătirea terenului
Ziua 1 – săparea fundației
Ziua 2 – fundatia de piatra
Ziua 3 – saci umpluți cu piatră și ușa
Ziua 6 – ultimii saci și acoperișul
Bugetul pentru materiale
Impresii
Concluzii
Proiect realizat în cadrul programului „Student Născut din Țărână„