Case 100% ecologice?

Cu mulți ani în urmă am descoperit un articol despre o arhitectă care construia case din cob dar care pusese în fundație o centură de beton. În acest an voi construi o casă cu saci de pământ făcuți din rafie, și realizez cât de greșit am privit atunci subiectul ecologiei crezând că lucrurile pot fi alb sau negru.

Vedem adesea pe etichetele produselor cuvinte precum „Bio”, „Organic”, „100% Natural”. Dar ce înseamnă toate acestea ceva? și sunt relevante? Nu sunt oare astfel de etichetări înșelătoare atât cu privire la produse, cât și la construcții.

Orice casă are nevoie de o fundație, fie că este din piatră sau din beton armat. Prima este elastică și astfel va transfera deformări pereților care poate duce la fisuri și crăpături nestructurale și ușor de reparat. Centura de beton armat, necesară în cazul unei autorizații de construcție, elimină aceste fisuri și astfel face întreținerea casei mai ușoară, mai ales pentru cineva care nu poate să-și facă singur reparațiile.

Pereții pot fi din baloți de paie care se culeg și compactează cu un utilaj pe motorină, dar izolarea termică este atât de bună încât echilibrează poluarea inițială. Similar pereții din saci de pământ folosesc rafie și sârmă ghimpată dar au o excelentă rezistnță în timp și o bună masă termică.

Acoperișul îl vei face din lemn care cu întreținerea potrvită poate rezista sute de ani, plus că o streașină generoasă va proteja pereții de intemperii. Peste acest lemn vei pune poate un strat vegetal, un acoperiș verde, dar acesta va avea atât hidroizolație cât și geotextil care sigur nu sunt materiale naturale. Însă dacă luăm în considerare că nu ai folosit zeci de metri cubi de lemn pentru a arde țiglă și nici motorină să o transporți poate că impactul ecologic este muult mai mic.

Poate că atunci când construim o casă nu ar trebui să ne gândim dacă este 100% ecologică, căci nimic nu este 100%, ci care este impactul pe care îl are acestă casă pe termen lung asupra mediului, și cre este costul de întreținere. Acolo unde materiale naturale și locale sunt disponibile ar trebui să le folosim dar nci nu ar trebui să aducem baloți de paie de la 100 km distanță nici să refuzăm materialul pentru că este legat cu sfoară de rafie. Ar trebui să ne preocupe eficiența energetică, consumul minim de nergie pentru încălzire și răcire, gestionarea apelor reziduale, impactul asupra locului. Ar trebui să ne asigurăm că toate costuriel intervenției noastre nu sunt plătite de natură și să compensăm oriunde putem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *