Student Născut din Țărână

De vreo jumătate de an, și mai ales de când a apărut situația medicală globala, văd un tot mai mare interes pentru alternative la sistemele contemporane de a costrui, și către soluții cu un buget redus. Totuși, deși există interes, există și neîncredere. Casele din materiale naturale și locale nu au o fișă tehnică, pe care să o studiezi, nu prea există case pe care să le vizitezi sau în care să locuiești și nu există nici tradiție pe piață astfel încât să poți să tocmești o echipă de meșteri, sau să construiești singur.

De aceea inspirat de un proiect Hartwyn Natural Builders din UK, al căror podcast vă recomand, vă propun să fiți studenți Născuți din Țărână. Proiectul este deschis pentru maxim 7 persoane care își doresc să învețe să construiască, folosind saci umpluți cu pământ. Acest proiect nu este unul teoretic, ci va realiza de la A-Z o construcție, astfel încât absolvenții să poată deveni antreprenori în domeniul construcțiilor din saci de pământ, sau să devină constructorii propriilor case. Cum proiectul va trece prin toate etapele ridicării unei construcții fiecare participant va avea oportunitatea de a descoperi ce i se potrivește, la ce trebuie să fie atent, unde sunt punctele sale slabe și unde se va descurca de minune. De aceea îmi doresc ca participanții să fie aproximativ egal distribuiți pe sexe.

Obiectiv
Realizarea unui beci îngropat, de aproximativ 3×5 m, de la săparea fundației până la finisaje. Nici o etapă nu va fi omisă și veți avea ocazia să treceți atât practic cât și teoretic prin fiecare etapă, văzând cu ochii voștri rezultatul muncii voastre, învățând, greșind și corectând la fie ce pas.

Participanți
7 persoane de preferat minim 3 bărbați și minim 3 femei. Experiență în construcții, sau în construcții de saci umpluți cu pământ nu este necesară, ci necesară este o minte deschisă și curioasă spre a învăța, dar și spre a pune la îndoială tot ce auzi de la cei din jurul tău, și mai ales de la mine. Cu cât experiențele anterioare sunt mai diverse cu atât punctele de vedere sunt mai interesante și experiența mai faină.

Îndrumător
Eu, Tudor Tescoveranu, arhitect și constructorul propriei case din saci de pămînt. Faptul că sunt arhitect nu îmi oferă expertiză,căci despre astfel de construcții nu se învăt în facultate, și nici nu am avut ocazia să construiesc așa ceva până la propria casă. Din ce pot însă să vă învăț este propria experiență, propriile reușite și mai ales propriile greșeli. Acesta este și motivul pentru care atelierul este despre construcții din saci de pământ, neavând în acest moment experiență în domeniul construcțiilor din cob, pământ compactat, baloți de paie, chirpici.

Costuri
Voi preschimba munca depusă de voi cu educație practică, mese delicioase și sănătoase și o expeiență de neuitat.
Deci nu trebuie să scoateți un ban din buzunar. Fiecare dintre voi are totuși nevoie de propriul sac de dormit (din motive igienice), cortul și izoprenul fiind puse la dispoziție (asta dacă nu le aveți deja). Cu toții ne vom caza în corturi de două persoane pe teren. Avem la dispoziție toalete compost, chiuvete și dușuri. Mesele, cu precădere lacto-vegetariene, vor fi preparate de mama mea, din resurse pe cât posibil locale. Dacă însă vrei să aduci ceva anume cu tine de mâncare nimeni nu te oprește.
Echipament de protecție, cască, ochelari, mânuși, sunt puse la dispoziție.

Program
Sosire sâmbătă 16 mai 2020
Plecare duminică 24 mai 2020
9 zile maxim de muncă intensă.
Acesta nu este un proiect de voluntariat, ci un șantier real și un proiect educațional. Pentru programul de voluntariat găsești mai multe detalii aici.

Înscriere până pe 4 mai 2020 folosind formularul de mai jos.
Anunțarea și contactarea persoanelor acceptate pe 5 mai 2020.
În cazul în care nu se adună minim 5 persoane voi anula proiectul deoarece construirea beciului s-ar lungi prea mult, iar prioritatea pentru mine în acest an este să finalizez casa.

Program zilnic:
trezirea la 8
8-9 mic dejun
9 – 13 șantier
13-14 prânz
14-18 șantier
18-19 cină
program de voie după ora 19

Precum puteți vedea nu ne adunăm spre a ne jucă. Sunt determinat să învățați prin experință practică, dar aceasta presupune determinare și seriozitate din partea voastră. Nu este un atelier teoretic la care să povestim sau să îi privim pe alții cum lucrează, ci un curs practic în care învățăm muncind.

Locație
Construcția va fi realizată pe valea Solocmei în comuna Ghindari județul Mureș, la 5 km de satul Ghindari și 3 km de satul Solocma de-a lungul DC45, mai exact aici.
Se poate ajunge ușor cu mașina iar parcarea de la drum este la 100m de teren.
Exista microbus Tărgu Mureș – Ghindari cât și tren Blaj- Ghindari dar situația este mai delicată cu acestea in acest moment, plus că stațiile lor sunt în sat la 5 km de teren.
Suntem înconjurati de pădure, pășune, pe malul unui râu și puține mașini trec care să ne deranjeze liniștea.

Ce vei învăța?
Cum se sapă o fundație.
Cum se hidroizolează, drenează și umple cu piatră o fundație.
Să construiești cu saci umpluți cu piatră sau pământ, folosind tehnica superadobe sau hiperadobe.
Care este diferența dintre sacii individuali și cei tubulari, saci de rafie sau saci raschel.
Cum se așeză sârma ghimpată și la ce folosește ea.
Hidrizolarea pereților și realizarea umpluturii perimetrale.
Cum se realizează tocul și foaia unei uși.
Cum se curăță lemnul rotund pentru acoperiș.
Cum se realizează structura acoperișullui.
Cum se bate scândura acoperișului.
Hidroizolarea acoperișului și acoperirea cu strat vegetal.
Realizarea de tencuieli interioare și exterioare pe saci de rafie si pe saci raschel.

În principiu voi evita să mă implic direct în efectuarea lucrărilor, focalizându-mă în a obseva, îndruma, corecta și răspunde la întrebări. De aceea probabil mă veți vedeea mai puțin muncind și mai mult explicând la fața locului, filmând sau făcând fotografii.
Pentru ca fiecare dintre voi să poată avea o experiență completă voi avea grijă ca prin rotație fiecare să descopere toate tipurile de lucrări și să audă fiecare explicație.
Seara în jurul focului vom povesti ce s-a întâmplat peste zi și împreună vom trage concluziile necesare învățând din greșelile proprii, dar și ale celorlalți.

Înscrieri
Completează formularul de mai jos pentru înscriere. La scurt timp vei primi un mesaj de confirmare a primirii datelor tale de înscriere, iar pe data de 5 mai 2020 voi publica lista cu persoanele acceptate să devină studenți Născuți din Țărână.
Ia în considerare că pe proprietate sunt actualmenet trei cîini, dintre care unul de talie mare, și o pisică, nici unul periculoși.

Înscrierile s-au încheiat. Formularul nu mai este dispoinibil..