Altfel de grădină

De te-ai mutat la țară, ai descoperit poate plăcerile și dificultățile grădinăritului. Și cu atât mai mult, când trăiești în inima naturii, să nu grădinărești ,ar fi păcat dar și o irosire de oportunități de a învăța. Poate nu azi, poate nu mâine, dar sper că într-un viitor, să devin atât de priceput încât fructele pământului și rodul muncii mele să mă hrănească.

De aceea, visul este să am o grădină bazată pe pricipiile permaculturii, despre care pentru moment nu știu mare lucru, să am straturi înălțate pentru a fi mai ușor la spate, să nu o sap sau căpălesc ,ci să o acopăr cu paie și frunze din pădure și să o îngraș cu bălegar, compost și pământ de pădure.

Acum un an am arat, pentru prima dată terenul ce nu mai fusese nici cosit sau păscut de vreo 20 de ani, iar de cultivat nu cred că a fost cultivat vreodată. O astfel de atitudine nu este parte a permaculturii, dar rădăcinile ierbii erau așa de adânci că nici sapa nu intra în pământ. După ce am arat, am discuit și cu o săpăligă, am creat straturi înălțate, care le mai am și azi. Cum anul trecut am acoperit straturile cu paie și iarna cu absolut nimic, ici și colo a crescut iarbă așa că a fost necesar să mai căpălesc un pic. Totuși anul acesta am adus 50 de balioți de paie așa că ar trebui să fie mai bine.

Cum prin părțile locului este frig tare am creat și o răsadniță, pentru a putea planta în grădină plante viguroase și nu doar semințe. Inițial am folosit ca structură bețele de la un vechi cort, dar fie bețele erau prea vechi fie eu le-am încovoiat prea tare , imediat ce am pus folia pe ele unul câte unul bețele s-au rupt. Așa că înarmat cu un fierăstrău ,am mers în pădure și mi-am croit niște jordii mai solide și totul a fost perfect. Am plantat fie în tuburi de carton de la hârtia igienică, fie în ghivece de plastic ,de la ce flori am cumpărat eu sau vecinii mei de la pepinieră tot felul de plante: vinete și roși, ardei capia și gogoșari, dovlecei, castraveți și lufă, mazăre.

Pe straturi, am plantat direct ceapă roșie și usturoi de la Copalău, ceapă albă de la magazin, morcov, pătrunjel și păstârnac. Din păcate cu excepția cepei și a usturoiului toate semințele mele din propria grădină sau de la grădinari inimoși au pierit în incendiu așa că am apelat la semințe de la Agrosem. Totuși ieri am primit doi saci de cartofi de sămânță dintr-un sat, două văi mai încolo de mine, din Crișeni, deci puțin natural și puțin industrial vom merge înainte. Voi strânge din nou la toamnă semințe curate și lecție cu lecție voi învăța câte ceva. Lecția de anul acesta este năutul și fasolea care după ce l-am ținut la germinat în apă am plantat cuiburi cu câte 2 boabe la 30 cm distanță. Așa că acum am 75 de cuiburi de năut și vreo 145 de fasole. Vedem ce poate să iasă din sămânță de consum…

Acum doar aștept cu drag ploaia de zilele următoare și căldura verii, astfel să văd ce crește și cum pentru a ști ce să pun la anu.Iar pentru că experienșa anului trecut mi-a plăcut tare am extins grădina cu încă 6 arii. Din păcate anul acesta am folosit un tractor mic și nu mare mi-a fost mirarea când am descopeit că nu s-a descurcat. Așa că zilele astea trebuie să termin de arat și discuit și apoi să termin cu grădinăritul punând salată, spanac, ridichi și la umbră rubarbă, mur și zmeur, iar în restul grădinii cartofi, porumb și folarea soarelui.

Gradina astăzi
Noua extindete a grădinii parțial arată
Baloți de paie așteptând cuminți
Un strat căpălit în stânga, un strat terminat în centru și un strat de anul trecut în dreapta
Structura inițiala rasadniță
Arce lemn răsadniță
Bețe de alun
Rezultat final răsadniță
https://youtu.be/Ut9Ibkqd6So

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *