Se făcuse deja 1 noiembrie 2019 și am rămas singur pe teren. Familia s-a dus în ale iei, iarna bătea la ușă, deci nici o șansă să mai vină un voluntar așa că am decis să închid șantierul și să protejez lucrările. Așadar folosind lemnul curățat am așezat grinzile rotunde direct pe pereți prin intermediul unor tălpi și am acoperit totul cu scândură apoi am pus o folie de seră peste.
Iarna, a fost ușoară fără temperaturi remarcabile și cu puține precipitații ,zăpadă. Au venit ploile, care au afectat în principiu doar o mică porțiune de perete, ceea ce puteți vedea în ultimul filmuleț Totuși așa cum mă așteptam totul a rămas uscat și stabil și mi-a dat timp de gândire cum să procedez mai departe cu acoperișul, termoizolarea și pereții dinspre sud.
Ce am învățat?
1. Protejarea pereților și a întregii suprafețe a casei sunt lucruri diferite. Astfel ar fi fost isteț dacă înainte să ridic acest acoperiș temporar așezam pe perete o folie de 1m lătime peste toți pereții.
2. Protejarea cu folie de seră este ok ,dar nu o soluție pe termen lung, deoarece inevitabil vei călca pe ea deci o vei găuri și astfel poate să plouă în casă sau mai rău pe pereți.
3. Streașina, este super importantă și ne fiind atent la acest aspect acum sunt nevoit să desfac o mică porțiune de perete, de la baie.
4. Acolo unde folia cu crampoane a fost înaltă, perete a rămas uscat la baza. Acolo unde era de 10 cm sau mai puțin și neatașată de casă, pereții s-au udat la bază suficient cât să se vadă spre interior.
5. Chiar dacă este vorba de un acoperiș temporar este nevoie de mare atenție, ca apa să se scurgă cât mai repede și să nu stagneze sau abunde într-un loc, mai ales dacă acel loc este deasupra unui perete.
Una peste alta casa a ieșit din iarnă cu maxim succes cu minime infiltrații și deteriori ale pereților și cu nici o deteriorare a sacilor de legume(rafia în sine)
















Casa la început de iatnă
Casa la început de primăvară
Perete deteriorat ce va trebui desfăcut parțial deasupora ferestrei.