Casa de pământ – Fundația

2019 a fost un an cu ploi abundente la început de vară motiv pentru care abia la început de august am putut să încep lucrările la fundația casei de pământ. Pentru multă vreme, terenul a fost fie plin de noroi, fie chiar un lac. De aceea ne-am ocupat timpul construind casa de baie și bucătăria de vară. Iată însă că a venit timpul și am putut să mă apuc și de proiectul principal, casa de pământ.

Mai întâi am fixat centrele camerelor și cu un compas am desenat conturul camerelor și pentru a fi mai evident și a vedea mai bine , măcar pentru scurt timp, am stropit pământul acolo unde urmam să avem pereți.
Am adus circa 40 de tone de piatră, adică vreo 25 mc.
Am adus tub de drenaj de 110 mm și piese de îmbinare pentru canalizare. Există și piese de îmbinare speciale, dar sunt mai scumpe și nu fac nimic în plus. Am ales țeavă portocalie și nu gri deoarece acesta este cu perete mai gros și rezistă la compresiunea ce îi va fi pusă în cârcă.
Cu compasul plasat în centrul unei camere într-o tijă filetată am început să săpăm șanțurile circulare. Cum casa are o formă atât de particulară nu am fi putut folosi un mini excavator. Și chiar de aș fi putut, prefer să investesc energia trupului decât cea a utilajelor.

Una câte una fundațiile fiecărei încăperi au început să secontureze. Șanțul are 50 cm lățime și un minim de 50 cm adâncime, încercând oarecum să fac săpătură până la o cotă într-un plan orizontal.
Am săpat cam vreo săptămână până am dat contur întregii case. unde era greu dădeam cu târnăcopul în pământul uscat, dar în rest cu lopeți rotuynde am reușit atât să săpâm cât și să degajăm materialul excavat
Apoi pentru a putea asigura o corectă scurgere a apei atunci când am palsat tubul de drenaj am dat pantă de 1-2%. Astfel, am ales punctul de mijloc și de aici în două direcții diferite, adică două evacuări, am început să mai săpăm. Cu nivela și niște martori din bucățele de scândură am tot săpat. În final fundația inițiala avea un șant de 50 cm adâncime, iar la capătul unde tubul de drenaj se evacuează, mai bine de 80 cm adâncime. Acum poate ai auzit că în România adâncimea de îngheț este de 80cm, și ai dreptate, totuși casa fiind semiîngropată fundația va fi mult mai jos de 80 cm fața de suprafața pământului.
Am plasat la fiecare intersecție de pereți exteriori cu interiori ramificații în „y” sau în „t” și coturi de diverse unghiuri și am decupat bucăți de tuburi de drenaj. Cum pereții nu sunt drepți ar fi fost nevoie oricum de coturi totuși eu am avut nevoie și de ramificații căci am pus tuburi de drenaj și sub pereții interiori.
Înainte de a umple cu piatră am așezaat geotextil în șanț. Acesta va asigura că doar apa va trece nu și aluviuni astfel încât în timp stratul plin de aer dintre pământ și tubul de drenaj să rămână liber.

Am umplut cât am putut de bine șanțul astfel încât geotextilul să înconjoare pietrișul. Cum deasupra acestui pietriș urmează să așez saci cu pietriș , din cei albi de rafie am lăsat doar câțiva centimetri la partea de sus pe ambele părți centrul rămânând liber.

Când totul a fost gata am presprat pietriș peste marginile geotextilului pentru a-l ține pe poziție.
Am muncit mult, dar a fost fain. În două săptămâni am terminat de construit fundația cu ajutorul lui Andreas (în poza de grup de mai sus), Melisei, Ioanei și Laurei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *