Casa de pământ – Risc de inundație

Apa curge și pietrele rămân. Dar oare așa este? Da, piatra este tare și apa se evaporă, dar câtă vreme această planetă este vie, circuitul apei va aduce din nou și din nou alte ploi, alte ninsori, alte inundații. Iar unde apa și-a făcut casă, tu trebuie să te muți, sau să muncești și să cheltuiești mai mult pentru a-ți recupera locul.

Vreau să fiu în natură, vreau să fac parte din ea, dar similar vreau ca fiecare să aibă spațiul său intim. Nu tai păduri, nu poluez râul sau pământul. Iau doar cât de puțin am nevoie și de aceea vreau ca apa să nu îmi pătrundă în casă.

Când am venit aici era doar o pășune. Apoi un excavator a săpat locul de casă și m-am ales cu un lac. Poate tu te-ai panica, eu însă am spus mulțumesc pentru ploile abundente ce au urmat, căci astfel am înțeles care sunt punctele slabe ale terenului și cum pot să le negocie.

Dacă nu îți place casa te muți și sigur vei găsi pe altul căruia să îi placă. De nu îți plac culorile dai o nouă vopsea. De mai vrei o cameră și ai loc, te extinzi. Dar să te protejezi de apă este o lucrare ascunsă și este complicat să o faci ulterior. Te întrebi acum ce este o lucrare ascunsă. Este o lucrare la care, fie se ajunge greu, fie presupune demolări sau excavații. O lucrare ascunsă este o fundație, un sistem de drenaj, stâlpii din interiorul pereților.

Cum casa va fi semi-îngropată înseamnă că orice infiltrație va presupune decopertări masive sau excavații de mare amploare. De aceea trebuie să fiu extrem de atent cum procedez încă de la început, astfel încât de-o parte să previn apa să se apropie de casă, și apa care ajunge totuși să o evacuez cât mai grabnic.

Cum am procedat și ce mai este de făcut?
1. Șanțuri de drenaj în amonte de casa. Va exista unul la partea superioară a terenului, un drenaj la partea superioară a terasei și totul va fi dirijat prin canale deschise sau prin țevi.
2. Casa acolo unde nu este îngropată va avea o streașină de cel puțin un metru. Întreaga casă va fi înconjurată la nivelul streșinii de un tub de drenaj.
3. La partea inferioară a casei sub toți pereții, inclusiv cei interiori, am montat tuburi de drenaj ce se varsă in râu.
4. De la nivelul fundației până la streșina din zona îngropată, toți pereții vor avea o membrană cu crampoane care să direcționeze apa în tubul de drenaj de sub pereți.
5. După termoizolarea corespunzătoare a acoperișului întreaga casă va fi acoperită cu o geomembrană peste care va fi așezat pământ.

Astfel, orice apă ce vine de pe pășunea și din pădurea de mai sus de mine este direcționată prin canale. Apa ce se formează la mine pe teren este direcționată tot prin canale sau drenaj. Ce cade pe casa se direcționează către tubul de drenaj perimetral. Orice apă care ajunge prin capilaritate în pământul din jurul casei este direcționată de membrana cu crampoane către drenajul de sub pereții casei. Iar dacă sub casa se va forma uniditate drenajul de sub pereții interiori se vor ocupa de ea.

Poate trebuie menționat aici ceva care lipsește. Poate nu ai remarcat, dar un cuvânt lipsește din tot ce am scris mai sus: hidroizolație. Hidroizolația este o membrană impermeabilă continuă ce separă categoric construcția de mediu. Totuși pentru acest lucru ai nevoie de un strat suport și de un strat de protecție. Cum nu am cum să hidroizolez saci de pământ, datorita formei neregulate și nici fundația, datorita pietrelor din compoziție, casa nu va avea o hidroizolație adevărată, cu excepția acoperișului. Astfel, tot ce am făcut este să țin departe apa de casă și apa care ajunge să o direcționez cât mai repede către sistemul de drenaj.

Cum spuneam nu există experți in tara asta, decib nu rămâne decât să vedem dacă raționamentul meu și măsurile mele de protecție luate, vor da roade sau nu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *