Capitolul 1. Autorizații și relația cu autoritățile  

Acesta este primul capitol din seria „Bioconstrucții pentru toti„. Vezi și celelalte capitole pe măsură ce vor fi publicate.

Capitolul 1
Îmi cer scuze dacă intru așa cu bocanci în această poveste, dar din păcate hârtiile sunt importante. Vei fi auzit poate, sau te-ai gândit că dacă nu torni betoane atunci nu ai nevoie de autorizație. Dar nu betonul cere autorizație ci existența acelui obiect.

Un gard are nevoie de autorizație, un chioșc de ziare are nevoie de autorizație, și cu atât mai mult realizată din materiale naturale. Există e drept două tipuri de autorizații: de amplasare și de construcție. Autorizația de amplasare este necesară pentru construcții temporare precum un chioșc, un cort pentru evenimente, o rulotă sau un container. Autorizația de construcție este necesară pentru construcții permanente precum un gard, un garaj, o casă sau o fermă.

E drept că uneori dorim și putem să ocolim aceste obligații însă depindem de cât de „cârcotași” sunt vecinii, și cât de „ortodoxe” sunt autoritățile. Într-o oarecare măsură putem ocolii legea fără să facem nimic ilegal realizând o construcție ușoară pe piloni, teoretic mobilă (vezi Capitolul 5. Fundații).

Însă trebuie să înțelegem că toate aceste „șmecherii” sunt doar soluții temporare căci fie depindem de „bunăvoința” altora, fie este necesară reautorizarea după un interval de timp (autorizația de amplasare nu este permanentă). Plus că mai există un dezavantaj: imposibilitatea de branșare la utilități. Dacă poți și dorești să fi off-grid nu este o problemă dar fără apă curentă, canalizare și electricitate este mai greu. Și ce te faci dacă o să vrei să vinzi, căci în absența din acte, construcția valorează fix „o ceapă degerată”.

Dacă te-ai hotărât să autorizezi o casă din materiale naturale va fi o reală aventură căci de vei merge la departamentul avizat de la primăria locală și vei spune că vrei o casă din pământ și paie, fie vor râde de tine, fie vor spune un categoric „nu se poate”. O autoritate funcționează pe baza unor reglementări și dacă nu au una pentru ce vrei tu nu vor ști ce să facă. De aceea va fi extrem de importantă echipa arhitect-inginer (vezi Capitolul 3. Echipa și costuri) în felul în care vor redacta, detalia și descrie construcția ta.

Deși în alte țări există construcții autoportante din materiale naturale, în România nu vei putea autoriza așa ceva din rațiuni seismice (vezi Capitolul 7. Tehnici de construcție). Ce însă poți autoriza este o structură de lemn autoportantă cu pereți din „materiale naturale”. Absența unui normativ pentru materiale naturale nu ar trebui să te surprindă căci pământul variază prea mult în compoziția sa, chiar și la tine pe teren, baloții nu poți garanta că sunt uniform realizați în câmp iar densitatea unui perete de saci de pământ sau de hempcrete poate varia în funcție de compactare.

Concluzie
Stai, nu fugii! Nu te descuraja pentru că este un dificil obstacol de trecut. Depinzi de persoane inadecvat remunerate ceea ce le face indiferente la ideile tale neobișnuite. Însă aceste obstacole au fost depășite de alții deci vei reuși și tu.

Fotografia de copertă realizată de Tudor Tescoveanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *