Atelier practic – constructii din materiale naturale

Ai visat atâția ani la a-ți construii o casă și iaca ai ajuns la materiale naturale. Ca orice vietate ai dreptul de a-ți construii propriul adăpost, acasă, și de a folosi materiale naturale disponibile pe propriul terenul, sau la mică distanță. Pentru strămoșii noștrii era evidentă soluția folosind arhitectura adaptată pentru condițiile locale, meșteri locali și clacă. Cunoștințele erau la îndemână, timpul era de partea lor, și așa casele și comunitatea creșteau și înfloreau.

Dar noi trăim astăzi, și deși avem cărți, youtube, forumuri și grupuri, experiența practică lipsește de unde și o intuitiva viziune de ansamblu a diverselor elemente și relații dintre acestea. De aceea îți propun să construim de la A la Z o mică anexă la casa de pământ, pornind de la fundație și ajungând la finisaje, astfel încât de te vei încumeta să construiești singur, sau de vei alege să tocmești pe alții, să ști la ce să fi atent și care sunt punctele importante.

Născut din Țărână este un proiect în județul Mureș de (re)descoperire de tehnici și materiale naturale. Folosind forța trupurilor, și doar rareori utilaje, am construit o casă din saci umpluți cu pământ, un beci îngropat, o casă de baie, o bucătărie de vară (mistuită într-un incendiu), o grădină de legume, o viață liniștită departe de lumea urbană.

Acesta este doar începutul căci unele proiecte trebuiesc remediate, altele finalizate. Apoi construcții din materiale forme și tehnici urmează să fie ridicate sau nu au fost decât visate.

Este un incredibil loc pentru a experimenta în construcții, permacultură, viață off grid, pentru a te conecta cu natura, pentru a descoperi ciuperci, fructe și plante sălbatice medicinale și comestibile, pentru a întâlni noi culturi și tradiții, locale și globale.

Atelierul își propune să „atace” două fronturi de lucru:
– construirea unei mici anexe (1);
– tencuieli și pardoseli într-o cameră interioară (2).

Cele două fronturi de lucru le-am gândit astfel încât să explorezi:
– fundații din piatră;
– hidroizolații și drenaje;
– pereți din saci umpluți cu pământ;
– structuri de lemn rotund pentru acoperiș și susținerea acestuia;
– curățarea și tratarea leimnului;
– tencuieli din pământ;
– pardoseli suspendate din lemn.

Ne dorim ca participând la acest atelier practic să acumulezi atât bazele teoretice (sintetizate într-un suport de curs), cât și experiența practică necesară să poți porni la drum. Pentru fiecare soluție abordată vom discuta și alternativele și motivele pentru care am ales soluția curentă, punctele tari și slabe ale fiecărei abordări.

Indiferent cum ne vom organiza, lucru în paralel sau nu al celor două fronturi de lucru, ne vom asigura că ești parte activă a fiecărei etape pentru o corectă înțelegere și o practică experiență.

1. Anexa casei de pământ
Anexa este o mică construcție atașată la casa din saci umpluti cu pământ. De aceea din camera care va avea o ciudată formă pentagonală doi pereți deja există.

Cei trei pereți ce rămân de construit doi vor fi din saci umpluți cu pământ și fundație din saci umpluți cu piatră, iar al treilea va fi din lemn rotund și se va spriji, legând în același timp, pereții din saci umpluți cu pământ.

Acoperișul va fi realizat din lemn rotund ce va sprijinii pe peretele de lemn și se va lega de casă unindu-se cu vechiul acoperiș.

Din fiecare lucrare va fi câte puțin de lucru pentru a putea trece în mod lejer și pentru a putea dezbate pe larg tot ce facem și de ce.

2. Finisaje interioare
Cum spațiul tocmai construit este o anexă și nu vom avea timp să realizăm o învelitoare, partea de finisaje va fi realizată la interiorul casei.

Camera cu pricina este un viitor dormitor a cărui pereți șunt identici cu pereții anexei abea construite. Cum pereții sunt realizați din saci umpluți cu pământ vom.aplica inițial un strat de umplutură pentru a aduce suprafața la un numitor comun, apoi vom aplica o tencuială de finisaj.

Pardoseala va fi termoizolată de aceea va fi o pardoseală suspendată din lemn a cărei structuri o vom realiza împreună urmând deasemenea să o protejăm de mucegai, hidroizola și termoizola.

Atelierul practic se desfășoară între 4 iunie și 11 iunie 2023 zile efective de lucru (5 zile) fiind de pe 5 iunie până pe 9 iunie 2023. Totuși nu te lăsa intimidat de programul de mai jos. Acesta a fost sintetizat înainte să ne cunoaștem și îl vom adapta la nevoile tale și ale grupului.

Duminică 4 iunie 2023
Te așteptăm în cursul zile să te cazezi, să facem un tur de prezentare a dotărilor și proiectelor, și să te cunoști cu prietenii noștri patrupezi, 5 câini ciobănești și 5 pisici. Nu întârzia mai mult de ora 18 pentru a nu rata cina cu drag pregătită și pentru a putea să ne cunoaștem cu toții pe îndelete.

Luni-Vineri 5 iunie -9 iune 2023
Vom lucra pe rând la cele două proiecte, sau poate în paralel dacă vom fi o echipă mare. Deși toate informațiile sunt în suportul de curs, pe care îl vei primi duminică seara, în fiecare dimineață vom aborda unul din capitole, sau/și întrebări pe care le ai. Oricum vom discuta și peste zi orice întrebări ai.

Luni
Șantier practic: construcții din lemn
Atelier teoretic: fundații și structuri ușoare(lemn, baloți, LSC)

Marți
Șantier practic: construcții din saci umpluți cu pământ
Atelier teoretic: structuri grele (saci, cob, chirpici, piatră)

Miercuri
Șantier practic: acoperișuri
Atelier teoretic: structuri de lemn și învelitori din materiale naturale, artificiale sau vi

Joi
Șantier practic: tencuieli de pământ
Atelier teoretic: tencuieli de protecțid, de umplutură, de finisaj

Vineri
Șantier practic: pardoseli de lemn
Atelier teoretic: pardoseli din lemn, cărămidă, pământ, hidro și termo izolații

Sâmbătă 10 iunie 2023
Vă propunem o drumeție în Sovata de-a lungul Via Transilvanica, poate o vizită la muzeul Pălăriilor de paie din Crișeni, o drumeție pe dealurile înconjurătoare, sau poate toate trei. Dacă sunteți determinați putem lucra, dar am prefera să descoperiți acest colț de țară. Iar seara facem un mare foc de tabără la un pahar de vorbă, bere sau vin, râzând și cântând (dacă ai un instrument muzical adă-l cu tine).

Duminică 21 mai 2023
După ce luăm micul dejun, fiecare pornește spre căsuța lui, să sperăm cu amintiri plăcute, cu noi prietenii și cu un bagaj serios de cunoștințe, și evident cu sprijinul nostru în orice proiect te vei încumeta.

Zilnic
8:00-8:30 Mic dejun
8:30-9:30 Capitol de teorie
9:30-13:30 Program de lucru
13:30-15:00 Prânz și siestă
15:00-19:00 Program de lucru
19:00-19:30 Cină

Tudor, este arhitect ca pregătire și constructor din pasiune. Cu timpul a observat pe alții construind și cu 4 ani în urmă și-a făcut curaj să înceapă să construiască folosind materiale naturale. De atunci a construit folosind multe tehnici și materiale, atât pe propriul teren cât și pentru alții.

Andreea și Sergiu sunt tineri părinți ce au ales să se îndepărteze de lumea artificială a orașului și să se apropie de lumea naturală a naturii. Au ales să învețe alături de copila lor despre plante, flori și ciuperci, și să împărtășească cu noi, pregătind mese copioase și sănătoase.

Cazarea se va face la cort, cortul propriu. Ar fi bine de ai cu tine și un rând de haine călduroase adițional sacului de dormit și izoprenului. Serile pot fi reci iar umiditatea este mare.

Apa potabilă vine direct din vârful dealului din propria fântână.
Energia electrică vine de la panouri fotovoltaice. Există atât prize usb cât și prize de 220v.
La bucătărie avem apă curentă, deși doar rece, și o plită pe gaz unde putem găti.
Toaleta va fi în casă, cel puțin atâta vreme cât casa de baie nu are acoperiș. În casă este toaletă uscată compost și apă curentă, și poate cu puțin noroc un duș cald.

Ești oaspetele nostru așa că te vom trata ca atare. Te așteptăm duminică seara cu o cină caldă, peste săptămână avem trei mese pe zi, iar duminică la inchiderea atelierului nu vei pleca decât după micul dejun.

„Într-un trup sănătos o minte sănătoasă’ de aceea punem mare preț pe ce vei mânca. E primăvară așa că vom culege ce natura ne oferă. Vom completa cu produse locale precum legume proaspete, lactate, tofu și ouă. Hrana precum vezi va fi vegetariană și cu drag pregătită de Andreea.

Ce ne lipsește vom lua din sat sau din Sovata unde avem Kaufland, Lidl și Penny. Precum vezi avem tot ce ne trebuie, însă dacă vrei să aduci ceva anume suntem ok cu asta. Fi însă cumpătat căci avem doar un mic frigider iar când suntem mulți deșeurile tind să se adune.

Atelierul este deschis pentru minim 6 și maxim 10 participanți. Dacă nu ai experiență în construcții nu este important, tot ce contează este să vrei să înveți lucruri noi și să fi dispus să te murdărești pe mâini. Indiferent de ești mai firav sau mai bine clădit, bărbat sau femeie te vei putea descurca.

Costul de participare este de 900 lei/persoană.Dacă dorești să participi alături de partenerul/partenera tău/ta, costul pentru acesta este de 500 lei. Iar dacă nu sunteți legați de școală vino și cu al tău copil a cărui participare este evident gratuită. Copila Andreei și lui Sergiu va fi încântată să aibă un partener de joacă, iar câinii și pisicile se vor oferi să fie mângâiați și vor avea grijă de copii de vor porni să exploreze.

Totuși dacă vrei să participi și costul este o barieră nu te îngrijora. Este nevoie mereu de o mână de ajutor în gospodărie și voluntari sunt bineveniți la grădină, la întreținerea terenului, lucrări de construcție și amenajare la casă, web content, editare foto/video.

Ne dorim să împărtășim ceea ce știm și suntem. Este drept că ne adunăm pentru a învăța despre cum să construim cu materiale naturale, dar nu trebuie să ne rezumăm la asta. Ce știm despre viață off grid, plante și ciuperci, vom împărtăși. Iar 10% din ce vom încasa va fi donat către o cauză pe care poți să o alegi la înscriere: o tabără pentru copii nevoiași, un proiect de protecția mediului, un muzeu etnografic local.

Înscrierile se vor deschide pe 4 mai 2023, cu o lună înainte să înceapă atelierul. Dacă ești interesat să participi la acest atelier, sau dacă ai întrebări, te rugăm să ne trimiți până atuncu un mail la nascutdintarana@gmail.com. La data mai sus menționată îți vom trimite invitație să completezi formularul de înscriere.

La înscriere vei primi și datele de plată. Locul tău va fi rezervat după achitarea unui avans nerambursabil de 200 lei/persoană, de aceea te rugăm să te înscri când știi sigur că poți participa.

Iar dacă acest proiect nu se potrivește cu nevoile tale, sau cu programul tău vezi și Atelier pracfic – acoperișuri verzi sau Consultanță – construcții din materiale naturale

Atelierul se va desfășura în Ghindari, jud Mureș, la 15 km de Sovata, și 45 km de Sighișoara sau Târgu Mureș. Terenul este literalmente în mijlocul pădurii și îl puteți identifica cu ușurință pe Google Maps sau Ways căutând „Născut din Țărână” sau folosind acest pin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *