La intrarea în orice casă ai nevoie de ceva unde să pui o botină, cheile sau mănușile, să îi lași iubitei un mesaj sau să privești o poza cu copii tăi.
Așa dar am purces să creez toate astea cu ce am în jurul meu: lăstari de alun, crengi de fag, capete de scândură, pământ și paie.
Stâlpii sunt din două bețe de fag cât mai drepte posibil pe care le-am fixat în suruburi sus ai jos. Probabil nu erau neapârat necesare dar astfel mi-au permis ceva mai multă flexibilitate creativă.
În perete am dat gaură cu o carotă de lemn exact cât țarușul ce urama să îl bau în perete circa 20 cm. Apoi am legat de stâlpi și de acești țaruși nuiele folosind nodul pătrat și sfoară de balot ceea ce a oferit incredibilă rigiditate.
Am folosit pământ cu paie, cob, pentru a da formă și masă rafturilor, pentru a camufla stâlpii și pentru a racorda totul cu peretele și tubul de ventilație.
La partra inferioară am creat din trei capete de scândură structura u ui raft de încălțări. La prima vizită în oras voi cumpăra și stinhiuțe pentru a crea efectiv polițele pe care vor fi ordonate încălțarile, dar cine știe…
După mai bine de 6 luni de la începerea proie tului am decis că a venit timpul să finalizez și ar arcada. Inițial arcada a fost făcută folosind un cofraj și astfel laturile erau în trepte iar partea centrală complet orizontală. Astfel pentru a da o formă de arcadă am creat o structură de nuiele bine ancorată pe care treptat am încărcat-o. După luni de odihnă nu eram însă multumit de rezultat căci secțiunea peretelui nu era semicirculară ci rectangulară. Astfel am încărcat masiv în zona axială a peretelui racordând cu fețele sale.
Cob-ul este din lut cu paie de grâu care sunt relativ scurte citca 5-10 cm. Cum în zona axială a peretelui în a doua etapă am pus și 5 cm de cob am ales să fac asta în două etape punând între cele două etape paie lungi de orz pentru o armare suplimentară.
Rafturi din pământ și alte tencuieli
https://youtu.be/iHatGZ-iNwc
Arcada astă vară
https://youtu.be/TobM4mvQcSg