Tencuieli din materiale naturale

Să învățăm de la străbuni, de pe vremea când se adunau la clacă, și se ajutau pentru că erau o comunitate nu doar o colectivitate.

Preambul
Să construiești ceva este o experiență unică dar finisajele dau viață și personalitate unui spațiu. Construitul presupune efort fizic și soluții tehnice. Acum însă e timpul să ascundem totul cu mâinile noastre sub o tencuială naturală și să ne implicăm emoțional. Va fi un loc de joacă, un șantier experimental în care vom încerca suprafețe, texturi, materiale, tehnici, unelte. Ne vom apropia intim de țărâna din care ne tragem și vom descoperi ce finisaje putem face din trânsa. De aceea vă propun un atelier practic în Ghindari Mureș nu departe de Sovata.

Proiect
Pe teren vom avea la dispoziție 3 construcții:
– o casă din saci umpluți cu pământ în tehnica hiperadobe;
– un beci din saci umpluți cu pământ în tehnica superadobe;
– o bucătărie de vară cu închideri din baloți de paie.

Vom folosi toate aceste construcții, în diverse stadii de finisare, pentru a descoperii tehnici și materiale pentru tencuieli.

Lucrări
Cum avem la dispoziție mai multe construcții și suprafețe suport vom putea realiza:
– tencuieli pe suprafețe verticale (pereți), sau înclinate (acopeeișul aparent);
– tencuieli pe suprafețe drepte, curbe sau organice;
– tencuieli interioare sau exterioare;
– tencuieli pe hiper/super adobe, baloți de paie, stuf;
– tencuieli de var, lut;
– tencuieli cu armare din fibre naturale sau sintetice, fibre individuale sau plase;
– tencuieli colorate sau vopsite;
– tencuieli preparate din materiale locale sau tencuieli ambalate;
– tencuieli realizate manual sau cu unelte.

Program
Proiectul este deschis în intervalul 18-25 iulie 2021. Pentru ultimele detalii urmărește aici pagina de Facebook a evenimentului, sau canalul de Youtube.

Pe data de 18 iulie, duminică, ne adunăm în jurul ore 16, ne așezăm corturile, apoi vă prezint terenul, șantierul, dotările, și tot ce este necesar pentru buna organizare a proiectului. Vom lucra de luni 19 iulie până sânbătă 24 iulie, conform programului de mai jos. Duminică 25 iulie luăm micul dejun și schimbăm ultimele impresii apoi putem considera atelierul încheiat

Programul zilnic de lucru va fi următorul:
8-9 mic dejun
9-13 șantier
13-14 masa de prânz
14-15 siestă
15-19 șantier
19-20 cină

Atât intervalul calendaristic cât și programul zilnic vor fi modificate în funcție de starea vremii și ne vom adapta pe măsură.

Participanți
8 persoane
Experiență în construcții, nu este necesară, ci necesară este o minte deschisă și curioasă spre a învăța, împărtășii și ajuta. Cu cât experiențele anterioare sunt mai diverse cu atât punctele de vedere sunt mai interesante și experiența mai faină.

Înscriere până pe 3 iulie 2021 folosind formularul de mai jos. Voi contacta individual fiecare persoană înscrisă, pentru a ne cunoaște și a ne lămuri dacă vi se potrivesc evenimentul și activitățile propuse pentru direcția voastră de dezvoltare.
Anunțarea persoanelor acceptate pe 8 iulie 2021.

Îndrumător
Eu, Tudor Tescoveanu, arhitect și constructor. Faptul că sunt arhitect nu îmi oferă experiență, căci despre astfel de construcții nu se învață în facultate, și experiența mea practică este limitată. Am construit bucătăria de vară, casa și beciul din saci umpluți cu pământ și am finisat cu tencuieli de lut casa unui vecin. Ce pot însă să vă învâț sunt tehnici valabile pentru orice construcție, modul în care funcționez, și să vă povestesc despre greșelile făcute în precedentele proiecte.

Costuri
Voi preschimba munca depusă de voi cu educație practică, mese delicioase și sănătoase, și o expeiență de neuitat.
Deci nu trebuie să scoateți un ban din buzunar. Fiecare dintre voi are totuși nevoie de propriul sac de dormit (din motive igienice), cortul și izoprenul fiind puse la dispoziție (asta dacă nu le aveți deja). Cu toții ne vom caza în corturi de două persoane pe teren. Avem la dispoziție toalete compost, chiuvete și dușuri. Mesele, cu precădere lacto-vegetariene, vor fi preparate de mama mea, din resurse pe cât posibil locale. Dacă însă vrei să aduci ceva anume cu tine de mâncare nimeni nu te oprește.

Securitate
Din cauza actualei crize medicale, evenimentul și toate activitățile adiacente, se vor desfășura prin păstrarea distanței de siguranță recomandate. Participanților li se va impune folosirea măștilor de protecție.
Echipament precum cască, ochelari, mânuși, sunt puse la dispoziție.

Locație
Construcția va fi realizată pe valea Solocmei în comuna Ghindari județul Mureș, la 5 km de satul Ghindari și 3 km de satul Solocma de-a lungul DC45, mai exact aici.
Se poate ajunge ușor cu mașina iar parcarea de la drum este la 100m de teren, aici.
Exista microbus Tărgu Mureș – Ghindari cât și tren Blaj- Ghindari dar situația este mai delicată cu acestea, plus că stațiile lor sunt în sat la 5 km de teren.

Înscrieri
Completează formularul pentru înscriere. La scurt timp vei primi un mesaj de confirmare a primirii datelor tale de înscriere și apoi te voi suna cât mai curând.

Înainte de a te înscrie vezi și proiectul „Construcții cu baloți de paie„, căci poate ți se potrivește și mai bine.

2 gânduri despre “Tencuieli din materiale naturale

  1. Pingback: Proiectele acestui an – Născut din țărână

  2. Pingback: Construcții cu baloți de paie – Născut din țărână

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *