Privește orice proiect ca o triadă între timp, bani și calitate.
Dacă vrei repede probabil va trebuii să cheltui bani. Calitatea ?…
Dacă vrei ieftin probabil o să renunți la calitate. Timpul ?…
Dacă vrei calitate probabil o să dureze. Bugetul ?…
Precum vezi nu le poți avea pe toate de aceea primul pas în construirea unei case este să te hotărăști ce vrei. Când spun, „ce vrei”, nu mă refer la desene pe pătrățele de matematică și nici la poze din reviste ieftine, ci la valori apropiate de inima ta, la principii de viață, la criterii care pot pune în balanță corect timpul, banii și calitatea.
O temă de proiectare este un document care să surprindă puncte de referință cu privire la proiectul în care te aventurezi. Nimeni nu te cunoaște, poate nici tu, de aceea este important să „traduci” pe înțelesul celor din jurul tău, tot ce este relevant privitor la acest proiect. Va trebui să te înțeleagă partenerul, copiii, familia, arhitectul, inginerii, constructorul, muncitorul și voluntarul. De aceea trebuie să așterni totul pe hârtie astfel încât toți să porniți din același punct.
De ce să scri o temă de proiectare?
Pentru că doar așa poți să găsești arhitectul potrivit. Abordează mai mulți arhitecți și lasă-i să citească ce ai scris. Dacă nu rezonează vei remarca imediat, dar dacă rezonează poți să te așeze jos și puteți începe o conversație. Cu partenerul și familia poți negocia, găsind o cale de mijloc, dar cu arhitectul sau rezonezi sau nu. Dacă singurul criteriu după care îl vei alege este prețul nu ar trebui să te mire nici rezultatul. Dar dacă îl vei alege după un sistem de valori comun, atunci poți fi sigur că va avea grijă să găsească cele mai bune soluții, și îți va apăra interesele în fața tuturor părților implicate.
Ce să nu conțină o temă de proiectare?
Nu scrie o listă de cumpărături. Viața și nevoile tale sunt mult mai nuanțate.
Nu desena planuri. Nu doar că nu sunt la scară dar sunt doar una din variante.
Nu atașa poze de case căci sunt scoase din context.
Ce să scri într-o temă de proiectare?
Scrie o poveste ca și cum ai vorbi cu partenerul, prietenii sau familia. Dacă nu poți exprima în cuvinte nimeni nu o să ghicească.
Consultă-te cu cât mai mulți și revino la cei ce știu să dea un feedback. Evită „yes man”.
Descrie de ce vrei să construiești o casă și nu să cumperi una pe care să o renovezi.
Definește ce criterii sunt importante pentru tine și la ce ești dispus să faci rabat.
Ce materiale sunt disonibile în zonă și pe care dorești să le folosești?
Ce surse de energie vei folosi pentru încălzire, răcire, iluminare și apă caldă?
Cât de importantă este eficiența energetică, și costurile pe termen scurt și lung?
Cum vrei să fie casa orientată față de soare, vecini, accesul pe teren?
Cât de dispus ești să te implici în proiectarea și construirea casei?
Ce buget ai? Cel mai bun proiect este inutil dacă nu ai bani să-l construiești.
Ce ai nevoie azi, ce ai nevoie mâine și ce poate vei avea nevoie în viitor? Proiectul se poate construi pe etape pentru a te bucura de el cât mai curând.
Toate cele de mai sus nu sunt într-o ordine și nu sunt o listă a tot cuprinzătoare sau neapărat relevantă pentru tine. Sunt doar un mod în care să îți pui problema. Poți adăuga sau omite în funcție de ce este important pentru tine. Dar teoria e teorie și practica e practică, așa că voi folosi propria casă, valori, experiența de arhitect și efortul de a o construi, ca exemplu.
Casa din Ghindari
Dețin un teren între două sate care sunt la 3 respectiv 5 km de mine. Am doi vecini care se află la 200 respectiv 800m distanță. Drumul ce leagă cele două sate este la 100m de terenul meu dincolo de un râu și o mică pădure ce oferă intimitate. Terenul este de aproximativ 25 de arii de formă pătrată și este înconjurat de pășuni și pădure. Terenul este in pantă pe direcția N-S
Îmi doresc o construcție din materiale naturale și locale căci mă preocupă impactul ecologic al existenței mele. De aceea nu sunt de acord cu folosirea de ciment sau fundații de beton armat, iar folosirea de materiale sintetice precum plastic doresc să fie cât mai redusă. Conform analizei solului sub stratul vegetal este lut. La circa 10 km de mine este o balastieră, și în sat există producători de cereale de la care se pot cumpăra baloți de paie. Lemnul este mai problematic în zonă neexistând exploatări de lemn de construcții cele mai apropiate gatere fiind la 20 si respectiv 40 km depărtare.
Îmi doresc o casă luminoasă de aceea camera de zi și bucătăria ar trebui orientate spre sud iar spațiile private spre nord. Casa doresc să fie cât mai compactă pentru a avea un perimetru exterior cât mai redus. După ce am locuit într-o mică căsuță pe plan circular îmi doresc clar o casă de acest fel, fără colțuri. Casa ar trebui să fie suficient de spațioasă pentru mine și partenera mea, și eventual pe viitor să o putem extinde când vor apărea copii.
Pentru acest proiect bugetul este de 10-15.000 euro sumă pe care nu o avem integral. De aceea ne dorim să ne implicăm direct în construcția casei neputând să plătim full time o echipă. Împreună cu prietena am participat la un atelier practic despre cob și unul despre construcții din baloți de paie, și am citit cărți despre tencuieli de lut, sobe cu masă termică, construcții din saci umpluți cu pământ.
Casa ne dorim să fie bine termoizolată partenera fiind o ființă friguroasă. Din considerente ecologice și de sănătate însă ne dorim folosirea de soluții naturale. Aceleași soluții naturale ni le dorim și la interior unde vrem să tencuim cu lut și var și lemnul să fie aparent.
Casa va avea un singur nivel și va avea o cameră de zi, o bucătărie, o baie și două dormitoare de mici dimensiuni. Ne dorim să nu existe o separare între zona de noapte și cea de zi căci oricum nu închidem ușile plus că vrem să ne obligăm pe noi și oaspeții noștrii să fie în spațiu de zi și nu să se ascundă în dormitor. În camera de zi ne dorim o sobă pentru încălzirea, dacă se poate a întregii case, și în bucătărie o a doua sobă pentru gătit, în principal ambele din pământ
Sper că ați ajuns până aici și că o să vă fie de folos. Nu spun că de vei urma acești pași vei găsi ușor arhitectul potrivit, sau că arhitectul ales nu te va dezamăgi pe parcurs. Însă de cureți uscătura înainte să pornești la drum ai mai mari șanse să ajungi mai aproape de adevăr.