Ucenic Născut din Țărână 2021

În 2020 am lansat un proiect menit să popularizeze și să pregătească meșteri în construcția de case din materiale naturale. Cel mai bun mod de a învăța este prin proprie experiență ridicând o construcție de la A la Z. Am reușit să ridicăm două construcții din saci umpluți cu pământ, una pe propriul teren în Ghindari, și una pe un teren privat din apropiere de Cluj Napoca. Am implicat mai bine de 15 voluntari în aceste proiecte și alături de ei am învățat multe atât cu privire la tehnică, dar și în a gestiona o echipă, a înțelege oamenii și valorile lor.. Mai multe detalii despre aceste proiecte în articolele „Beciul îngropat” și „Hobbit house„.

În 2021 voi continua acest proiect propunând două proiecte/ateliere practice. Dacă în anul anterior focusul era pe identificarea de meșteri care să poată prelua o lucrare, anul acesta îmi doresc ca participanții să fie persoane ce doresc să construiască prin propriile forțe propriile proiecte.

Propun realizarea a două construcții de mici dimensiuni, circa 15mp, din saci umpluți cu pământ pe două terenuri private din România. Construcțiile vor fi realizate cu voluntari ce își propun ca în 2021-2022 să construiască singuri și au nevoie de experiență practică. Ca și în 2020 aceste proiecte le voi îndruma personal bazându-mă pe experiența practică acumulată în precedenții ani. Proiectele se vor desfășura pe o perioadă de o săptămână (6 zile de muncă efectivă) cu aproximativ 8 voluntari.

Viitorii proprietari sunteți voi, de aceea este nevoie să trimiteți o propunere pe mail până la data de 19 februarie (ziua Constantin Brâncuși). Propunerea voastră trebuie să conțină:
– numele și numărul vostru de telefon;
– numele localității și județul unde se va realiza construcția;
– date privind terenul (dimensiuni, acces, vecini, orientare, înclinație, vegetație, alte construcții);
– date privind noua construcție (funcție, dimensiuni, amplasare, relație cu alte construcții, acoperiș);
– date privind materiale de construcții (ce este disponibil pe teten, de unde și de la ce distanță se procură materiale);
– care este motivația pentru care vreți să folosiți această tehnică;
– care este nivelul de implicare în cadrul șantierului și experiența în construcții;
– care sunt dotările disponibile (cazare, camping, băi, dușuri, apă, prepararea hranei, transport).

Beneficiarul construcției finale trebuie să ia în considerare următoarele:
– să asigure cazare sau condiții optime de campare după caz;
– să asigure trei mese pe zi pentru voluntarii implicați!;
– să asigure echipamentul necesar de protecție:
– să fie de acord cu filmarea și fotografierra pe perioada șantierului;
– să fie de acord cu publicarea de articole cu privire la proiect ( voi avea grijă ca intimitatea tuturor celor implicați să fie păstrată, incluzând adresa exactă);
– să țină un buget cu privire la materialele de construcții achiziționate și lucrări efectuate pentru pregătirea terenului de construcție și să fie de acord cu publicarea acestuia.

Timpul de lucru va fi extrem de scurt de aceea nu se vor putea realiza lucrări de finisaje (tencuieli), montaj de ferestre/uși, pardoseli, invelitori; din același motiv materialele de construcție necesare, unelte și scule trebuie să fie procurate din timp și disponibile pe teren.

Voi contacta telefonic fiecare persoană care va trimite o propunere și analizând împreună cu voi viabilitatea proiectelor, voi alege pe care dintre ele le voi propune public pentru 2021. Odată ce am ales proiectele vom stabili o dată și voluntari se vor putea înscrie pentru a ridica noile construcții.

2 gânduri despre “Ucenic Născut din Țărână 2021

  1. Pingback: Proiectele acestui an – Născut din țărână

  2. Ioana Udrea

    Buna zbaieti si fete!
    Va urmaresc cu drag . acum mai bine de o luna v-am descoperit si imi place nespus de mult tot ce publicati.
    As dorii sa-mi fac si eu o soba racheta si incerc sa ma documentez si sa cumpar materialele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *