A fost o excelentă experiență pentru ambele părți. Precum unul dintre studenți spunea „nu este ușor ca în videoclipurile de pe youtube”, așa și eu aș spune: trebuie să înveți să îndrumi voluntari.
Alegerea participanților
Este important să ai un grup omogen ca vârstă, motivație și obiective, dar nu ca experiență. Fiecare persoană va aduce ceva nou: un punct de vedere, o altă perspectivă sau doar o întrebare aparent stupidă la care nu te-ai gândit niciodată și care poate genera noi soluții.
Apoi, fi cu băgare de seamă de câți oameni este nevoie. Prea mulți se vor călca în picioare și se vor pierde în peisaj, prea puțini nu vor avea timp pentru a realiza tot ce le-ai propus. O listă de așteptare, nu este un lucru rău căci unii vor dispărea în ultima clipă fără urmă, iar alții ,vor pleca mai devreme căci porniseră de acasă cu așteptări greșite.
Numărul de persoane cu care am pornit proiectul era potrivit, însă din 7 au rămas 5 și am fost la limită ca forță de muncă, reușind să punem acoperișul, dar ratând acoperirea cu pământ și tencuirea.
Clima și vremea
Locația, unde construiești este extrem de importantă. Sunt zone mai reci sau mai calde, umede sau uscate, expuse la vânt sau mai ferite. Apoi, există ani mai ploioși și ani mai secetoși. A decide un moment potrivit este o adevărată provocare. Nu doar că trebuie să cunoști clima locului, dar trebuie să ai ceva noroc să fie vreme bună.
Noi am avut un extraordinar noroc ,căci cu excepția unei zile, la mijlocul proiectului, nu a plouat deloc. Totuși, deși a fost aproape iunie, oamenii se trezeaua zgribuliți, în unele zile, iar peste zi uneori ne-a ars soarele. Acum ploua în continuu de o săptămână și mai urmează cel puțin una tot cu ploi.
Materiale de construcții
Înainte să te apuci de absolut orice trebuie să fi sigur că ai toate materialele la dispoziție. Când ai un program fix, nu poți perde o zi, să mergi până la oraș în căurtarea a cine știe ce, sau să aștepți curierul să livreze comanda. Gândește-te la fiecare parte de construcție cum va fi realizată și dacă ai tot ce îți trebuie. Ar fi mai bine să nu trebuiască să împrovizezi.
Am comandat din timp sacii, am cumpărat sârma ghimpată, membrana cu crampoane și geo textilul, dar am uitat de șuruburi pentru precadru și de niște piese de îmbinare pentru drenaj. Am improvizat eu și a fost bine.
Echipament
Asigură-te că ai lopeți și roabe, bateriile de la scule electrice sunt încărcate, ști unde îi nivela cu bulă și ai cu ce să dai tuturor de lucru. Să te uiți îi fain, dar dacă muncești vei învăța mai multe.
Spre norocul meu am avut destule, deși o lopată sau două ar mai fi fost nevoie inițial, când am pregătit locul. Mănuși, a fost nevoie să mă rog de oameni să le poarte. A fost căldură și transpirau mâinile, dar când riști să te julești sau să te înțepi cu o aschie și să nu mai poți munci cu una dintre mâini ,nu îi ok. La ce nu m-am gândit, este să le cer oamenilor să aibă cizme, care ar fi fost de mare folos.
Programul de lucru
Poate tu ca om de la țară, te trezești imediat ce dă prima geană de soare și poți lucra și la temperaturi extreme. Viața de oraș însă nu este așa. Totuși dacă ce ți-ai propus este realist ,nu se poate realiza, decât dacă ești ferm pe poziție și extrem de organizat. Timpul pierdut poate oferi o satisfacție temporară, dar răpește din experiențele potențiale ale participanților.
Puțini dintre ei fiind obișnuiți cu muncă fizică și cu un program de lucru matinal, se trezeau cu greu dimineața și îi mobilizam al fel de greu. Inițial, nu am tras de ei, căci nu am vrut să par zbir, însă când au realizat că nu vor termina proiectul și vor rata realizarea acoperișului s-au mobilizat și au tras super tare. Poate că este mai bine să creezi un program mai clar, pe zile, cu obiective pentru a vedea fiecare unde țintești și astfel ce vor rata dacă relaxează pasul.
Învățare și îndrumare
Indiferent cât de bun profesionist ești, oamenii au venit să învețe ceva prin experiență practică. Este normal să le arăți, pentru început care este tehnica și cum să procedeze optim, dar apoi trebuie să te retragi pentru a nu le răpi experința și pentru a documenta experința. Trebuie însă să fi mereu prezent, căci apar întrebări și poate nu te-ai făcut foarte înțeles, dar stai deoparte.
Îmi place să muncesc și să văd ceva făcut de mâna mea, așa că am muncit cot la cot cu oamenii. Însă nu cred că a fost bine, căci fie unii stăteau și priveau, ceea ce nu era ideea proiectului, fie eu nu am filmat și nici fotografiat nimic.
Discuții și conversații
Este evident că orice întrebare și orice răspuns nu vor fi auzite de toare urechile. La masă sau seara întrebă oamenii ce au înțeles, ce nelămuriri au, încearcă să le explici motivația din spatele unor decizii, ascultă și răspunde la orice întrebare sau propunere. Nu ști de unde sare iepurele.
Asta cu siguranță nu am făcut. Oameni, erau obosiți și dicutam despre orice altceva decât ce s-a întâmplat peste zi, dar cred că o trecere în revistă a zilei când totul era proaspăt în minte ar fi fost mai bine.
Documentare
Explicarea unui proces, fotografiere și filmare sunt esențiale. Odată pentru că poți să împărtășești și cu alții, dar și pentru a-ți aminti și evalua ce s-a întâmplat. Dacă vrei să vezi ce materiale ai folosit poți să vezi în poze și pe film. Dacă vrei să vezi cum ai montat ceva poți să vezi în poze și pe film. Dacă vrei să vezi unde ai greșit, când ceva este în neregulă poți să vezi pe poze și pe film. Dacă vrei să vezi atmosfera, o vedere de ansamblu sau ce îi preocupa și nedumerea pe oameni în acele momente ai nevoie de video.
Explicațiile sunt de mare folos, dar o poză face cât o mie de cuvinte.
Din păcate nu am fost nici pe departe organizat la acest capitol. Dacă poze am mai făcut, veți descoperi curând că partea video are lacune mari, filmând doar în ziua 1, 2 și 5. Dar să sperăm, că ce au surpins și „Studenții”, va reuși să compelteze neatenția mea.
Alimente și hrană
Grea treabă asta. Fiecare are alt regim aleimentar. Deși ,tu le vei oferi ceva asigură-te că va mânca fiecare. Astfel, nu vei cumpăra unele lucruri în exces în timp ce altele vor lipsi. Masa, este un moment de relaxare, dar și de încarcare a „bateriilor” ,deci mâncarea trebuie să fie din belșug.
Oamenii știau că în principiu sunt vegetarian și că nu vor găsi carne aici, dar nici nu am întrebat pe fiecare ce mănâncă. astfel la fiecare masă unii mâncau ce se gătea și alți își preparau chestii separate, ceea ce lungea timpul alocat mesei, scurta pauzele și a împins uneori ora de deschidere sau închidere a șantierului.
Dotări
Din timp asigură-te că totul este funcțional. Nu lăsa nici o lucrare pe ultima sută de metrii. Apa trebuie să curgă, să fie și caldă dacă se poate, toaleta trebuie să fie curată, să ai loc la masă pentru toți și priză unde să își încarce telefonul. Cine știe câte mai trebuiesc puse aici. Ce este important ,este că dacă oamenilor le lipsesc dotările minime ,va fi greu să se bucure de experiență.
Din păcate ,la acest capitol am dat greși maxim. Deși am dușurile și chiuvetele construite de un an, abea înaintea venirii oamenilor am conectat totul, și vai pompa pe care o cumpărasem nu am reușit să o pun în funcțiune. Așa că nu am avut dușurile și nici chiuvetele de la baie funcționale, dar era cismeaua de la izvor funcțională și toaletele curate ,așa că sper ca participanții să mă ierte de data asta.
Pe scurt am învățat multe, și încă multe mai am de învățat. Însă cea mai importantă lecție, este că vreau să dăruiesc mai departe ceea ce am învățat și știu, și de aceea acest gen de proiect va fi reiterat de multe ori de acum pe viitor.
Citește și celelalte articole despre construirea beciului îngropat:
Pregătirea terenului
Ziua 1 – săparea fundației
Ziua 2 – fundația de piatră
Ziua 3 – saci de piatră și ușa
Ziua 4 și 5 – saci de pământ
Ziua 6 – ultimii saci și acoperișul
Bugetul pentru materiale
Impresii
Proiect realizat în cadrul programului „Student Născut din Țărână„