Înainte să înceapă șantierul

Au început să crească temperaturile afară, așa că am decis să redeschid șantierul. Primul pas în această direcție a fost să desfac acoperișul temporar. Astfel, am eliminat tot ce era pe acoperiș, scânduri, țigle, pietre, lemn rotund, pentru a putea elimina folia hidroizolantă. Apoi dăi și ciocăne, căci multe dintre scânduri erau prinse în cuie. Dacă de bătut în cuie nu a fost greu, de scos scândura a fost multă muncă căci poziția era incomodă și greu accesibilă. Și apoi, au fost și grinzi prinse în piroane și să vezi acolo bocănit, până a ieșit un piron de 20 cm.
Dar după două zile de muncă, de desfăcut, recuperat cuie și stivuit pe diverse categori ,am putut să văd și efectul pe care l-au avut cele 6 luni de iernat, și din păcate și o mediocră protecție la ploaie.

Astfel, peretele de la baie, a plouat pe el și a început să se deformeze și să „curgă”. De aceea, va trebui să desfac parțial peretele, deasupra ferestrei până la buiandrug și apoi în oarecare măsură lateral ferestrei, să pun din nou cauciucul pe poziție și să reclădesc peretele. Sacii, nu se vor irosi căci vor fi coborâți la nivelul solului și folosiți la contraforții ce vor ține pământul, lateral ferestrei.
Al doilea defect, pe care îl observasem de anul trecut este primul perete construit și a cărui verticalitate lasă de dorit. Astfel, în circa 2 metri înălțime înclinația este de 20cm, adică 10%, ceea este enorm dat fiind că este un perete structural. Acum însă am un motiv în plus, căci plouând și pe acest perete s-a compactat mult prea mult si planul de sprijin pentru acoperișul reciprocal nu mai este orizontal. Și în acest caz sacii desfăcuți vor fi recuperați și folosiți la contraforți.
Al treilea, element care va necesita reclădire sunt pereții dintre ferestre sau dintre ferestre și uși care fiind prea înguști raportați la înălțime, nu au stabilitate și se clatină ,doar dacă îi împingi cu mâna. De aceea aceste segmente vor fi desfăcute câteva rânduri, vor fi consolidate cu contraforții, care oricum urmau a fi realizați, dar care acum vor fi ancorați de perete.

Acum, dat fiind tot ce am scris mai sus pare mult de muncă, dar în realitate nu este cazul de alarmare. Este vorba de 2-3 zile de muncă pentru refacerea segmentelor de perete și probabail încă 2-3 zile pentru ridicarea contraforților. Deci, în maxim o săptămână, pereții ar trebui să fie gata de a primi acoperișuri. Acum, doar timp să fie și vreme bună, căci se anunță ceva ploi în zilele ce urmează, plus că mai trebuiesc făcute pregătiri pentru „Studenții Născuți din Țărână” ce urmează să vină de pe 16 mai 2020.

Acoperisul temporar cu folia de protectie peste, tinuta in loc de tigle, scânduri, lemn rotund, tub de drenaj.
A fost eliminată folia și tot ce o tinea pe loc

Scândurile au inceput sâ dispară.

și grinzile să apară,
pănă când nu a mai ramas acoperită decât bucătăria.
Pe care am acoperit-o cu folie, am pus panourile solare și ne_am facut sediul central.
Peretele exterior deteriorat de ploaie ce va trebui parțial desfăcut
Vedere superioară a peretelui ce trebuie desfăcut. Se vede clar care sunt limitele detașării sacilor
Detaliu lateral unde se poate vedea cât s-a detașat peretele
Deformarea peretelui prin presare datorită inadecvatei protecții la ploaie peste iarnă
Detașarea peretelui dinspre fereastră și ușa dat fiind că este un zid înalt ,dar îngust. De data aceasta nu a fost vremea ci calul care a lovit peretele.
Precum se vede distanta dintre golurile din perete sunt mici ,deci, peretele este puțin stabil. De aceea pereții vor fi rigidizați cu contraforți.
Exemplu, de contrafort din dreptul ferestrei rotunde. De data aceasta nu au rol de structură, ci doar de a menține pământul, deoarece casa va fi semiîngropată.

Acoperișul temporar – part 1/2

Desfacerea acoperișului temporar – part 2/2