Casa de pământ – Acoperișul

Anul e încă tânăr deci voi mai reveni la acest subiect pe măsură ce voi trece la fapte. Totuși până atunci iată care este planul și de ce.

Casa este formată din 5 cercuri: 2x dormitor,1x baie,1x bucătărie și 1x cameră de zi. Peste aceste cercuri nu va veni o centură de beton, ci una de lemn. De aceea, un acoperiș în 2/4 ape nu este potrivit, căci ar introduce eforturi laterale care ar vrea să desfacă casa ca pe o portocală. De asemenea ,casa fiind compactă ar genera un acoperiș foarte înalt, mai ales pentru înclinațiile obișnuite la țiglă sau tablă, iar un pod sau o mansardă sunt nedorite de mine. Plus,să nu uităm că lungimile căpriorilor rezultați ar fi mari, deci sprijine intermediare și consum mare de lemn.

De aceea, am ales sa construiesc cinci acoperisuri reciprocale, unul pentru fiecare încăpere. Astfel, dormitoarele și baia vor avea cele trei acoperișuri la aceeași cotă, apoi câteva rânduri mai sus voi ridica și acoperișurile bucatăriei și camerei de zi. Separarea de cotă a acoperișurilor este odata pentru a facilita scurgerea apelor(în centru încă nu știu exact cum rezolv să nu se adune apă), iar al doilea motiv este dat de faptul că spațiile mai scunde sunt spații private deci măi intime, în timp ce bucătăria și camera de zi sunt spații comune cea ce doresc să poată acomoda mulți oaspeți.

Construind acoperișuri reciprocale folosesc avantajul căpriorilor scurți de la acoperișul tradițional în 2/4 ape, dar nu și dezavantcajul eforturilor laterale. Căci da, marele avantaj al unui acoperiș reciprocal este că are ZERO eforturi laterale. Înclinația este mică și este dată de numărul de căpriori, diametrul lor și diametrul luminatorului central. Căci fiecare astfel de acoperiș, deci fiecare cameră, are un luminator care aduce lumina chiar și camerelor cu orientare nordica.

Mai jos puteți vedea cum se construiește un astfel de acoperiș și cum 8 bețe de un metru lungime și două degete grosime pot ține un adult fără probleme. Iar dacă 8 bețe dreptunghiulare de 3cmp în secțiune pot ține 80kg, aș spune că 10-16capriori rotunzi de 100-225.cmp în secțiune se vor descurca cu brio la acoperișurile cu diametre de 3,5-6m.

Deși încă nedecis, peste acești căpriori care rămân aparenți la interior, voi acoperi cu scândură, barieră de vapori, un strat de baloți de paie, membrană hidroizolantă și apoi pământ. Cum înclinația este în jur de 10% nu îmi fac griji ca pământul de circa 15cm grosime va alunecă, iar apă nu este nevoie să o rețin căci voi folosi atât iarba locală cat și avantajul faptului ca aici umiditate aerului scade rareori sub 50%.

Dezavantaje? Văd doar două; nu am mai făcut niciodata astfel de acoperișuri și nici la orizont nu se arată nimeni ca voluntar, iar volumul de manopera este mare dat fiind ca nu poti folosi două bucăți de scândură la fel suprafața fiind riglată. Dar anul e tânăr deci…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *