Casa de pământ – Ziduri din saci de pământ 1/3

Este început de septembrie 2019. Excavarea șanțurilor fundației și umplerea lor a durat aproape o lună. Acum că am ajuns la nivelul terenului și putem cu adevărat să ridicăm ceva. Cum spuneam fundația este din piatră. Rolul ei este pe deoparte să preia greutatea casei și pe de-o parte să țină apa departe de pereți și de interior. De aceea deasupra fundației am mai așezat între două și patru rânduri de saci cu pietriș iar apoi am început să așezăm sacii cu pământ. Sacii evident i-am intercalat similar cu modul în care clădești cu cărămidă. Încă de la început am introdus tocurile ușilor și am bătut țăruși de ancorare. Odată cu sacii de pietriș am început să punem și membrană cu crampoane care va fi continuată până la streașină când casa va fi semi-îngropată.
De data aceasta însă am lucrat în familie, cu mama și sora mea cu care am făcut vizibil avans

Primii saci de pietrș. S-au folosit saci de rafie de 60 cm laâime astfel încât umpluți să aibă cel puâin 50 cm cât are fundația. S-au folosit saci de rafie de 50 g/mp pe fiind mai rezistenți al manevrarea llor cu greutatea pietrei.
Acesști saci sunt doar așezați și călcați în picioare și nu sunt compactați în nici un fel. Lovirea lor cu ori, lemn sau metal ar duce la ruperea sacului.
Funsația de piatră ci rânduriel de saci de piatră de deasupra fundației au consumat circa 25 mc de piatră adică circa 40 tone.
Găleți cu pietriș. Fiecare sac de rafie este umplut cu 3,5 găleți de pietriș de 20 de litri.
Odată cu primul rând de saci de pietriș am așezat și membrană cu crampoane.

Cum camerele sunt circulare și pereții interiori intersecție de cercuri realizarea pereților este o adevărată jonglerie.
Primul rând de saci cu pietriș al camerei de zi.
Imediat ce am terminat primul rând de saci de peitriș am trecut la al dolie. Sacii odată umpluți sunt poziționați prin alunecare.
Scurgerea bucătăriei. S-a folosit țeavă de PVC de 100 portocalie pentru trafic auto. Sacii sunt așezați dreapta stânga de țeavă și spațiul este umplut cu pietriș. Peste am pus un rând de scandură care să preia parțial greutatea sacilor de deasurpra. Dacă sistemul de drenaj și bariera cu crampoane își fac corespunzător treba nu trebuie să îmi fac griji pentru putrezirea lemnului.
Mama luând o pauză bine meritată.
Intersecție între doi pereți rotunzi la nivelul sacilor de pietriș.
Cel puțin două rânduri de saci de pietriș au fost așezați pe tot contururl casei. Cum pietrișul nu este coeziv presiunea din pereți va încerca să desfacă acesți saci. În mică măsurî acest lucru va fi împiedicat de sacul de rafie și în cea mai mare măsură de pământul exterior în care va fi îngropată casa și de stratul de pietriș ce va fi așezat în întreaga casă.
Primul rând de saci cu pământ încă necompactați. Am folosit saci de rafei împletiți, din cei cu găurele pentru catofi de 22 g/mp de 50x80cm.
Patru găleți goale cu care voi transporta pământul.
Patru găleți de 12 litri cu pământ. Toate vor umple un singur sac. Am folosit găleți și nu roaba odata pentru a putea să ridic mai târziu la înălțime gălețile și pentru a putea doza catitatea de pământ și implicit dimensiunea fiecărui sac.
Pămânul folosit este de pe locul unde buldo-excavatorul a pregătit locul de casă. Primii 20-30 cm de strat vegetal au fost puși deoparte iar pământul a fost ridicat în grămezi mai mult sau mai puțin pe direcția est – vest astfel încât capătul de unde sap să fie mereu în umbră și să fie pământul umed.
În fundație este și tubul de drenaj cu perforații care are pantă de scurgere/ de aceea fundația de piatră în punctele de ieșire are o adâncime mai mare. De aceea sunt mai mulți saci de pietri înainte să înceapă sacii de pământ pentru a aduce totul la o oarecaree orizontală.
Sacii de rafie alunecă foarte ușor unul peste altul. De aceea imediat după ce am pus primul rând de saci de pământ am pus țăruși de lemn care să lege primul rând de saci de pământ, cele câteva rânduri de saci cu piatră și fundația.

(uneori am uitat și l-am pus la al doilea rând)

Ușa de intrare și țărușii de ancorare.
Țărușii sunt de lemn, de minim 50cm lungime si 3-4cm grosime. Fiecare sac are 2 țăruși și sunt gândiți să treacă prin minim 4 saci. de aceea am pus un rând de țăruși la rândul 1 și la rândul 4. Motivul pentru care am folosit lemn este pentru că are diametru mai gros decât al unei tije de metal, și se poate găsi în pădurea din împrejurimi. Risc de putrezire este identic cu riscul de ruginire iar dacă apă ajunge în pereți am probleme mai mari decât putrezirea lemnului și anume mucegaiul.
Cum spuneam sacii sunt așezați intercalat similar cu zidăria de cărămidă. de aceea inițial am construit în trepte în jurul intrării principale în casă.

Fiecare rând este compactat cu o unealtă din metal realizată dintr-o jumătate de grindă de metal și un mâner de elmn (cumva nu am o poză)la fiecare nivel am încercat să corectez lipsa de planeitate.
Primele rânduri de saci cu pământ ale camerei de zi.
Precadrele ușilor de la dormitoare și baie.
Bucătăria și parte din cofrajul golului de ușă.
Primele rânduri ale camerei de zi, bucătăriei și dormitoarelor și precadrele de la uși.

Pe măsură ce ridicam zidurile le acopeream cu saci de rafie pentru a le proteja fie de ploaie fie de soare. Nu doream ca sacii să fie nici prea uzi ,nici să nu se usuce pre repede înainte să adaug stratul următor.