Înainte să începem această serie de articole trebuie să stabilim ceva. Nimeni nu se pricepe în țara aceasta la construcții de case din materiale naturale pentru că nu avem tradiție. Da, astfel de case se construies de zeci sau sute de ani, și da sumedenie de carți poți citi, însă nu facem altceva decât să reinventăm roata. Nu există meșteri bătrâni de la care să învățăm, nu învățăm ca arhitecți și ingineri cum să folosim astfel de materiae în proiectele pe care le propunem clienților, comercianții doar pun la dispoziție materialel și nu înțeleg interacțiunea dintre ele sau impactul lor asupra sănătății.
Eu poate am o facultate de arhitectură în spate dar asta îmi dă doar curaj, încrdere în aine și un mod de a aborda problema, dar nu îmi dă experiență și cu atât mai putin nu mă face expert. Așa că tot ce pot să fac este să va explic cum îmi pun ptoblema, ce am luat în considerare în luarea unei decizii, care sunt riscurile asumate ți care necunoscutele.
Acestea fiind spuse pentru a așeza casa pe teten am luat în considerare următoarele:
1. Limitele de proprietate
2. Orientarea cardinală
3. Vecinătatea
4. Relief și vegetație
5. Accesul pe teren
1. Limitele de proprietate
După ce am determinat limitele de proprietate bătând pari la intervale regulate și întinzând o sfoara, m-am retras câțiva metri. Casa va fi semiîngropată deci am nevoie să am unde să pn pământ în jurul casei și cum să o clădesc fără a intra pe terenul vecin dar și pentru că nu vreau să iau din lumina terenului vecin deși acesta este doar pășune. Cum terenul meu este la o distanță considerabilă de drum și mascat de o vegetație bogată nu a trebuit să îmi fac probleme în acest sens.
2. Orientarea cardinală
Ai putea râde dar chiar dacă sunt în mijlocul naturi și mă pot bucura oricând de ea nu înseamnă că nu vreau să o pot face și din confortul propriei case. De aceea casa a fost amplasată în locul cel mai nordic al terenului cu orientare către sud. Astfel camerele care vor fi folosite peste zi sunt orientate spre sud, camera de zi și bucătăria, în tip ce dormitoarele și baia sunt către nord
3. Vecinătatea
Dacă sunt înconjurat de pădure și pășuni iar primul vecin este la sute de metri distanță sunt și alte aspecte de luat în cacul. Cel mai important este pârâul Solocma care este la mică distană de casă si a cărui traseu l-am regulrizat și curățat pentru a evita riscul de inundație și eroziune. Apoi este drumul față de care sunt protejat atât fonic cât și vizual de o zonă bine împădurită.
4. Relief
Dat fiind preocuparea pentru orientarea spre sud și faptul că vreau o casă semiîngropată ideal ar fi fost ca terenul să fie pe versantul nordic. Totusi luncă este doar pe partea sudică și deci aici este implicit și terenul meu. De aceea am dus casa cât mai spre nrd pentru a mă bucura de soare și faptul că am aplasat casa într-o zonă mai joasa o voi gestiona cu șanțuri de scurgere și tuburi de drenaj multiple.
5. Accesul pe teren
Pentru mine o mașonă este o sursă de poluare sonoră și vizulaă ața că am amenajat o parcare la drum la mare distanță de casă și am creat doar o potecă și un mic poduleț pentru acces pietonal.
În intreg demersul am încercat să fac locul primitor dar să îmi păstrez intimitatea, să nu agresez vecinătatea și să am impact minim asupra mediului căruia intenționez să îi redau terenul prin acoperișul verde și să mă bucur maxim de soare, priveliștea pădurii și a păsunilor ce mă înconjoară.