Trăim într-o țară în care casa nu este doar un adăpost, unul din multele în care vei trăi de-a lungul vieții ci locul statornic în care familia își va clădi ACASĂ. Poate de aceea există o preocupare atât de mare pentru durabilitatea construcției, iar când cineva, inclusiv eu, se gândește la materiale naturale, există o reținere cum că pământul și lemnul nu sunt la fel de durabile ca betonul și cărămida arsă.
Însă ce poate ar trebui să înțelegem este că nu materialul este cheia, ci punerea lui în operă. Dă unui afon o chitară și te va zgâria pe creier, dă însă o vioară unui scripcar analfabet și te va încânta. Similar tocmește o echipă prost pregătită și plătită, să îți clădească casa, și cele mai bune materiale din lume nu vor da un rezultat bun. Folosește însă cele mai simple materiale naturale cu echipa și proiectul potrivit și casa va ține „două veșnicii”.
Apa din cer
Apa din ploi prin stropire poate să spele tencuielile de pământ. Dacă tencuiala este udă și dă îngheț, ea poate să crape și astfel să se scorojească și să cadă. Iar dacă situația este extrem de gravă și ajunge să plouă pe perete și astfel să mustească de apă, capacitatea sa de susținere poate să se diminueze dramatic și astfel să se prăbușească tragând după sine alte parți ale casei cum ar fi podele, tavane sau chiar acoperișul.
Soluții?
Un acoperiș cu streașină largă astfel încât apa să nu ajungă aproape de soclul casei, un acoperiș bine întreținut prin care să nu plouă, jgheabui curate și burlane care duc apa in tuburi subterane de dremaj, terenul să aibă pantă astfel încât să conducă apa de lângă casă, și eventual un soclu de piatră.
Apă din pământ
Nivelul de ape subterane poate fi natural ridict, dar va crește oricum odată cu precipitațiile și mai ales topirea zăpezilor primăvara. Creșterea umidității în pereți poate duce la tasări inegale ce va determina deformarea și crăparea pereților, la creșterea umidității superficiale a pereților care în locurile prost ventilate și reci va duce la mucegaiuri și chiar la căderea tencuielilor interioare.
Soluții?
Pentru apele ce urcă prin capilaritate trebuie introdusă o barieră fie prin intermediul unei hidroizolații elastice, fie prin folosirea de piatră spartă compactată.
Pentru apele ce se infiltrează în pământ din precipitații orice casă ar trebui să aibă un sistem de drenaj format dintr-un tub cu microperforații înconjurat de piatră spartă și geotextil.
Apa din aer
Deși nu pare în aer sunt cantități masive de apă sub forma de vapori. Acest nivel poate să crească fie din precipitați sau evaporare, fie din respirație sau gătit. Dacă suprafețele exterioare nu sunt afectate de acești vapori de apă, la interior acești vapori sunt absorbiți de pereți. Excesul de umiditate poate duce la umflarea, scorojirea și căderea tencuielii dar mai ales la creșterea mucegaiului.
Soluții?
Un sistem bun de ventilație de preferat pasiv. În acest fel nu asigurăm nu doar aportul de aer proaspăt dar și eliminăm excesul de umiditate care astfel împiedică mucegaiurile să se dezvolte.
Cu o pălărie mare și cizme uscate, casa o sa o poți lăsa copiilor și nepoților tăi. Protejează casa de apă și vei ajunge departe. Iar când o construiești întreabă-te nu dacă ai construit cu materiale durabile ci dacă ai construit-o durabil.