Dificil să construiești o casă din materiae naturale

Te-ai hotărât că este momentul din viața ta în care să construiești o casă. Te-ai hotărât că toate materialele sintetice din care sunt făcute casele contemporane nu sunt sănătoase și vrei să oferi familiei tale o șansă la o viață mai bună. Te-ai hotărât că o casă din materiale naturale și locale este o soluție pentru tine. Te-ai documentat citind cărți și articole, urmărind filme pe youtube sau poate forumuri și grupuri de facebook.Toate însă îți oferă o imagine romanțată și poate de aceea este bine să știi la ce te înhami inainte să pornești la drum.

Proiectare
Dacă vrei o casă din baloți de paie, cob sau saci de pământ, cu acoperiș verde sau o casă îngropată vei descoperi că nu sunt prea mulți arhitecți sau ingineri care să accepte un astfel de proiect, sau dacă o vor face nu vor împărtăși aceleași valori cu tine. Asta va însemna că nu vor trata așa cum trebuie proiectul, fie oferind soluții mai potrivite pentru o casă de beton și cărămidă, fie ignorând calități ale materialelor.
Nu te lăsa însă descurajat. Crează o temă care să cuprindă valorile tale, motivele tale, nevoile tale. Mergi cu această temă la mai mulți arhitecți și ingineri, și alege echipa care rezonează cu tine. Nu spun că un astfel de proiect ar trebui să te coste exorbitant de mult „pentru că este experimental” dar nici nu alege echipa de proietcare după cel mai mic preț.

Execuție
În domeniul construcțiilor există un clar deficit de mână de lucru. Cu atât mai mult în domeniul caselor din materiale naturale unde tehnica realizării elementelor sau folosirii materialelor este necunoscută și va atrage remarci de genul „șefu, dacă nu punem niște ciment nu are cum să țină”. De aceea înainte de a decide ce tehnică folosești asigură-te că are cine să îți construiască casa.
Aici ai însă un atu. Dacă ai înclinația și timpul necesar ai putea participa la ateliere practice despre construcții din case naturale, și ai putea să-ți construiești singur casa. Dacă ai ales echipa potrivită de proiectare te vor sfatui și îndruma de-a lungul întregului proces pentru un rezultat excelent.

Materiale
Ai răbdare dar nu te încăpățâna. Piatră și pământ vei găsi cu ușurință, însă baloți de paie bine compactați sau lemn rotund, pentru a nu mai vorbi de pânză tubulară de sac sau membrane hidroizolante și geotextil la dimensiunile potrivite nu le vei găsi la primul magazin de construcții. Nu construi cu baloți de paie când trebuie să îi aduci de la sute de kilometrii și nici cu pământ când trebuie să îl aduci cu basculanta. Adaptează proiectul la materialele disponibile local și acceptă că uneori va trebui să pui și o centură de beton dacă altă soluție nu există. Deshide însă ochii căci poți găsi la tot pasul materiale inedite precum lână de oaie nespalată, ferestre și uși vechi, lemn din demolări, sau tiglă veche care va oferi o patină frumoasă casei tale.

Tehnologie
Voi presupune acum că nu vei construi în buricul târgului. De aceea este posibil să fii nevoit să înveți despre forat de puțuri, pompe și hidrofoare, despre sobe cu masă termică sau energie geotermică, despre panouri solare pentru încalzirea apei despre panouri fotovoltaice pentru generarea energiei electrice despre rezervoare de apă și baterii solare. Te vei trezi deodată că vei cumpăra scule care cu ani în urmă nu știai că există, utilaje pe care le folosești dar care nu știi cum funcționează.
Va trebui să fi din nou autodidact așa cum ai fost când ai ales să îți construiești o casă din materiale naturale. Odată ce ai ajuns să cuprinzi cu mintea subiectul și să ai limbajul necesar apelează la experți care îți vor face propunerile potrivite.

Schimbare
Nu vreau să te descurajez, departe de mine, dar nici nu vreau să pornești la drum cu așteptări greșite care să ducă la inevitabile dezamăgiri.Dacă vrei o casă din materiale naturale o faci pentru că te gândești la sănătatea și viitorul familiei tale, la viitorul mediului înconjurător și te îngrijorează nesustenabilitatea modului nostru actual de viață. Va trebui să îți schimbi perspectiva și asta poate este cel mai dificil lucru de realizat. Dacă vei irosi apă și curent ca și până acum, dacă te vei repezi la primul magazin de construcții după niște glet căci este cea mai rapidă soluție, dacă îți vei imagina că o astfel de casă este varianta mai ieftină și mai mare a unui apartament, și că nu va trebui să faci ceva în următorii 25 de ani poate este mai bine să stai la bloc sau să folosești materiale contemporane.
Dar dacă îți place aventura și necunoscutul, dacă accepți provocarea și un proces de continuă învățare atunci ai făcut alegerea perfectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *